Popularitatea lui Silvio Berlusconi si a Guvernului sau a scazut constant inca de la alegerea triumfala din 2008, pentru al treilea mandat de premier, cel mai dificil an fiind cel in curs, in care criza economica de la Roma s-a adancit.

Pe langa scandalurile de frauda fiscala si de prostitutie cu minore, care l-au solicitat din ce in ce mai des in fata judecatorilor, Berlusconi a pierdut masiv si din sustinerea italienilor.

Declinul a inceput in luna mai, cand partidul sau a iesit zbrobit din alegerile locale urmat de un referendum in iunie, cand electroratul a respins politica sa de reintoarcere la energia nucleara, privatizarea apei si mai ales imunitatea sa juridica.

Cu toate acestea, Guvernul lui Berlusconi castiga pe parcursul anului trei voturi de incredere in Parlament, pe pachete de masuri de austeritate, care ar fi trebuit sa duca revenirea economica a tarii.

In tot acest timp, Uniunea Europeana a atras atentia ca Italia se indreapta spre faliment, datoria sa fiind imposibil de finantat. Berlusconi a recunoscut, in urma cu doua saptamani, ca Italia are nevoie de asistenta financiara de la UE si FMI, iar ultimul pachet de masuri de austeritate votat sambata seara in Parlament i-a adus si sfarsitul in fruntea Executivului de la Roma.

10 mai 1994-12 nov. 2011, sfarsitul unei epoci. Berlusconi a demisionat. Pe cine pariaza italienii sa-i salveze de la faliment

Anul 2011 a fost marcat si de o reluare a proceselor impotriva lui Berlusconi, implicat in mai multe scandaluri sexuale.

El este judecat in trei procese la Milano - pentru corupere de martori, frauda fiscala, prostitutie cu minore - si risca alte urmariri in justitie in scandalurile cu prostituate din timpul petrecerilor de la resedintele sale.

Pe plan financiar, din 20 septembrie si pana in 7 octombrie, principalele trei agentii de rating au scazut nota Italiei, ceea ce reprezinta o alta lovitura pentru Guvernul sau.

Summitul UE de la sfarsitul lui octombrie si cel al G20 de la inceputul lui noiembrie au pus sub "control economic" Italia din cauza datoriei sale gigantice care ameninta zona euro, prejudiciind si mai mult credibilitatea lui Berlusconi, a carui cota de popularitate a atins minimul istoric in octombrie, cu 22 la suta.

De la "Bufon", la "Il Cavaliere". A inceput ca animator in cluburi si a ajuns la un imperiu financiar

In cursul summiturilor oficiale, el este protagonistul mai multor episoade insolite, ascunzandu-se in spatele unei plante pentru a o speria pe cancelarul Angela Merkel sau punandu-i coarne unui ministru spaniol in timpul fotografiei de grup.

Miliardar, el a ramas proprietarul imperiului sau economic format din holdingul Fininvest, care controleaza numeroase companii, intre care grupul de televiziune Mediaset, in pofida riscului unui conflict de interese cu functia pe care o detine.

El este si primul premier italian care detine un club de fotbal, AC Milan, in care a investit mult pentru a-l aduce pe primul loc in campionatul Italiei, castigat inca o data in 2011.

Fost vanzator de aspiratoare, cantaret si animator in cluburile de noapte, el si-a dezvaluit suferintele amoroase intr-o serie de cantece puse in vanzare in peninsula si le-a marturisit compatriotilor sai ca a recurs la operatii estetice de intinerire.

Recent, el i-a permis medicului sau personal sa faca unele confidente cu privire la presupusele sale performante sexuale, in pofida unui cancer de prostata si a varstei inaintate.

Gafe celebre: Obama este “tanar, frumos si chiar bronzat" sau “Este dificil sa lupti impotriva violului pentru ca sunt prea multe fete frumoase"

In noiembrie 2008, cand se afla in vizita oficiala la Moscova, Silvio Berlusconi l-a calificat pe Barack Obama, primul presedinte de culoare al Statelor Unite, drept "tanar, frumos si chiar bronzat".

In aprilie 2009, el i-a sfatuit pe supravietuitorii cutremurului din L'Aquila, gazduiti provizoriu in corturi, "sa considere aceasta perioada drept un sfarsit de saptamana in camping". In februarie 2011, el a declarat ca "nu vrea sa il deranjeze" pe fostul sau aliat Muammar Ghaddafi, care reprima violent primele miscari de contestare in Libia.

Multa vreme, iesirile sale de o calitate indoielnica - este dificil sa lupti impotriva violului "pentru ca sunt prea multe fete italiene frumoase", de exemplu -, preferinta sa asumata pentru femeile foarte tinere - numele lui este asociat in prezent cu "bunga-bunga", denumirea data unui joc erotic pe care l-ar fi practicat in serile toride petrecute in vilele sale - nu i-au afectat popularitatea.

Acuzat intre altele de coruptie si evaziune fiscala, el a refuzat permanent sa demisioneze pentru a-si asigura apararea, o situatie de neconceput in tarile din nordul Europei.

Si mai stanjenitor, el este urmarit pentru prostitutie cu minore si abuz de putere, pentru presupusele sale relatii sexuale cu o marocana supranumita "Ruby, hoata de inimi", minora in momentul producerii faptelor.

In curand, Berlusconi nu va mai putea invoca functiile sale guvernamentale pentru a evita sa compara la audierile celor trei procese care i-au fost intentate.