Mărul discordiei celor doi foşti parteneri de viaţă pentru care se luptă în instanţă este un iaht estimat la 540 de milioane de dolari, confiscat temporar în 2018 de autorităţile din Dubai, scrie Agerpres.

Documentele depuse în instanţă arată că trustul familial înfiinţat de miliardarul rus Farkad Akhmedov a câştigat dreptul de a face apel, marţi, la decizia de confiscare a iahtului Luna, ce are nouă punţi, două heliporturi şi cea mai mare piscină din lume amenajată vreodată pe un iaht de lux.

Tribunalul din Dubai International Financial Centre (DIFC) a permis trustului familial Straight Establishment să facă apel şi să solicite eliberarea navei de către autorităţile din Dubai, potrivit unor documente consultate de jurnalişti ai agenţiei Reuters.

Un tribunal britanic a decis că Farkad Akhmedov, un mogul al industriei de petrol şi gaze, datorează 453,6 milioane de lire sterline (567 milioane de dolari) fostei sale soţii, Tatiana Mikhavilovna Akhmedova, în urma unui proces de divorţ considerat de presa britanică drept unul dintre cele mai costisitoare din lume.

Revista Forbes estimează că averea netă a magnatului Farkad Akhmetov este de 1,4 miliarde de dolari. În august 2017, Departamentul Trezoreriei din Statele Unite l-a plasat pe lista companiilor deţinute de statul rus şi a aşa-zişilor "oligarhi" - oameni de afaceri apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin.

Agenţi care au acţionat în numele tribunalului britanic au depus o petiţie la Tribunalul DIFC pentru a prelua controlul asupra iahtului, a raportat un cotidian din Dubai, Gulf News, în timp ce avocaţii Tatianei Akhmedova încearcă să identifice bunurile deţinute de soţul ei pe plan global, pentru ca ea să poată să primească plăţi eşalonate în urma divorţului.

Sursa foto: Lloyd Werft