Importurile chineze de ceasuri elvetiene au scazut cu 24% in primele trei luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, marcand al treilea declin trimestrial consecutiv, in timp ce livrarile catre Hong Kong s-au redus cu 9,3%, potrivit datelor statistice din Elvetia.

Hermes International a raportat scaderea vanzarilor de ceasuri in primul trimestru, din cauza cererii mici din China, in timp ce grupul LVMH, cel mai mare producator de bunuri de lux la nivel mondial, a anuntat ca achizitiile de ceasuri ale retailerilor chinezi au fost sub asteptari.

Un oficial al Partidului Comunist chinez, Yang Dacai, a fost dat afara anul trecut, dupa ce fotografii postate online l-au aratat purtand 11 ceasuri de lux, in ocazii diferite, el fiind supranumit "Brother Watch", conform agentiei Xinhua news.

"Campania anticoruptie are un efect puternic asupra vanzarilor de ceasuri de lux. Aceste ceasuri sunt cadouri comune si sunt asociate cu coruptia", a aratat James Roy, analist la China Market Research Group in Shanghai.

Hong Kong este cel mai mare importator de ceasuri elvetiene la nivel mondial si este un centru popular de cumparaturi pentru chinezi, datorita scutirilor de taxe si a cursului valutar scazut.

Presedintele Xi, devenit secretar general al Partidului Comunist in noiembrie anul trecut, a obligat oficialii sa reduca receptiile si a interzis folosirea numerelor de inmatriculare ale armatei pentru masini de lux precum Porsche, in incercarea de a proteja partidul de acuzatiile de coruptie.

Vanzarile marilor restaurante si ale firmelor de catering au scazut pentru prima oara in trei decenii, in perioada ianuarie-februarie, ca si pretul lichiorului Moutai, preferat de milionari, potrivit datelor HSBC Holdings.