Cu doar cateva zile ramase pana la termenul limita pentru cresterea plafonului de indatorare, Camera Reprezentantilor, controlata de republicani, a aprobat propunerea cu 218 voturi "pentru" si 210 "impotriva" dupa ce liderii partidului au schimbat unele prevederi pentru a multumi mai multi membri conservatori, opozanti ai majorarii taxelor.

Planul, respins anterior de presedintele SUA, Barack Obama a fost respins rapid in Senat, cu 59 de voturi "impotriva" si 49 "pentru". Partidul Democrat a anuntat, anterior, ferm ca va vota impotriva variantei propuse de republicani.

Aprobarea unui plan in Camera Reprezentantilor a incheiat, insa, saptamani de inertie si a deschis calea unor discutii pentru un compromis care ar putea trece de Congres pana marti. Acesta este termenul limita in privinta cresterii plafonului de indatorare de 14.300 miliarde de dolari. In cazul unui esec, cea mai mare economie din lume ar ajunge in situatia de a nu-si putea plati toate datoriile.

“Balbaielile” si “politicianismul” de la Washington au uimit intreaga lume financiara

La nivel mondial, marile economii si institutiile internationale au fost uimite de disfunctionalitatile de la Washington. Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat, vineri, ca SUA "se joaca cu focul".

China, cel mai mare creditor extern al SUA, a cerut repetat Washingtonului sa-i protejeze investitiile in dolari, iar agentia de presa controlata de stat a afirmat, vineri, ca Statele Unite au fost "deturnate" de un politicianism "periculos de iresponsabil".

Presedintele Camerei, republicanul John Boehner, a reusit sa-si asigure vineri suficient sprijin pentru adoptarea in Camera Reprezentantilor a planului pe care l-a propus dupa ce votarea acestuia, programnata initial pentru joi, a fost amanata ca urmare a opozitiei mai multor congresmeni republicani.

Planul ar fi impus Congresului adoptarea unui amendament la Constitutie, privind functionarea SUA cu un buget echilibrat, si trimiterea acestuia catre state pentru ratificare. Acesta este una dintre cerintele de baza ale conservatorilor fiscali din Partidul Republican.

Programul lui Boehner, in doua trepte, prevede o reducere initiala a cheltuielilor cu 900 de miliarde de dolari si cresterea plafonului de indatorare suficient doar pentru cateva luni.

Presedintele Obama vrea, insa, sa evite o reluare a dezbaterilor intr-o perioada apropiata de alegerile din 2012.

Liderul din Senat al Democratilor, Harry Reid, a afirmat ca o solutie pe termen scurt este inacceptabila si sustine propriul plan, care ar reduce cheltuielile cu 2.200 de miliarde de dolari intr-o perioada de zece ani.

Agentiile de rating ameninta cu retrogradarea SUA

Cu putin timp inainte de votul din Camera Reprezentantilor, agentia de rating Moody’s a anuntat ca probabil nu va retrograda calificativul "AAA" al SUA imediat, chiar si in lipsa unui accord pentru cresterea plafonului de indatorare, insa o revizuire negativa ar putea avea loc pe termen mediu.

Agentia rivala Standard&Poor’s a avertizat ca ar putea retrograda SUA in lipsa unui acord privind plafonul de indatorare, situatie care ar creste costurile la care statul american se imprumuta si ar afecta recuperarea economica fragila.

Temerile privind economia s-au accentuat dupa ce vineri autoritatile au anuntat un avans anemic al PIB in trimestrul al doilea, de 1,3%, dupa 0,4% in primele trei luni ale anului.