Oficiul federal de statistică (Destatis) a informat că, în 2017, Guvernul german, cele 16 landuri, precum şi bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat un surplus de 36,6 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 1,1% din Produsul Intern Brut.

Acesta este al patrulea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.

De asemenea, Destatis a confirmat că economia germană a înregistrat un avans de 0,6% în ultimul trimestru al anului trecut şi o creştere de 2,2% pe ansamblul anului 2017, ceea ce reprezintă cea mai bună performanţă înregistrată de economia Germaniei după 2011.

Numărul salariaților din Germania a atins cel mai ridicat nivel din istorie, datorită imigranţilor

Și numărul persoanelor ocupate în Germania a atins în 2017 cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării, prezenţa imigranţilor permiţând primei economii europene să contracareze efectele îmbătrânirii populaţiei.

Astfel, conform cifrelor provizorii publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), numărul persoanelor ocupate a crescut cu 1,5% anul trecut până la nivelul record de 44,3 milioane de persoane.

Un număr total de 638.000 de locuri de muncă au fost create anul trecut în Germania, cel mai mare număr net de noi locuri de muncă create într-un singur an după 2007.

"Creşterea participării pe piaţa muncii şi un aflux de muncitori străini au contracarat impactul negativ al evoluţiilor demografice asupra gradului de ocupare" se arată într-un comunicat de presă al Destatis.

Este pentru al 12-lea an consecutiv în care numărul total de presoane care lucrează în Germania a crescut, ceea ce înseamnă creşterea numărului de persoane care au un loc de muncă în regim full-time precum şi creşterea numărului de persoane care plătesc contribuţii sociale.

Pe ansamblu, rata şomajului în Germania, calculată potrivit metodologiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), a scăzut până la 3,7% în 2017, de asemenea cel mai scăzut nivel de după reunificarea Germaniei în 1990.

Evoluţia favorabilă a pieţei muncii este rezultatul creşterii robuste a Produsului Intern Brut al Germaniei timp de opt ani la rând. Potrivit institutului Ifo, economia Germaniei ar urma să înregistreze o creştere peste medie de 2,6% în 2018, în timp ce gradul de ocupare va ajunge la 44,8 milioane persoane în acest an şi la 45,2 milioane persoane în 2019.