Cea mai bogată țară din lume a descoperit o nouă resursă naturală mult mai bănoasă ca petrolul și s-a retras din OPEC
Sonda, gaze naturale, petrol
Qatarul a anunțat că se retrage din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) în 2019, potrivit ministrului Energiei, Saad al-Kaabi, transmite Reuters.
Decizia vine după ce Doha a revizuit modurile de a-şi spori rolul său pe plan internaţional şi intenţionează să lanseze o strategie pe termen lung, a afirmat al-Kaabi.
Deşi este unul din cei mai mici producători din OPEC, Qatarul este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate (LNG) și vrea să se concentreze pe producția și exportul acestei resurse naturale.
Statul arab a decis să renunţe la calitatea de membru al OPEC, începând cu data de 1 ianuarie 2019, a declarat ministrul Energiei, dând asigurări că Doha va participa totuşi la reuniunea OPEC de la Viena.
Decizia nu a fost uşoară deoarece Qatarul a fost în OPEC timp de 57 de ani, dar impactul ţării asupra deciziilor legate de producţia de ţiţei a organizaţiei este redus, a explicat Saad al-Kaabi. Acesta a subliniat că Doha îşi va menţine în continuare angajamentele la fel ca orice alt producător din afara OPEC.
Retragerea reflectă intenţia ţării de a se concentra pe dezvoltarea industriei LNG, a subliniat Saad al-Kaabi, statul din Golf luând măsuri pentru a-şi majora producţia de LNG de la 77 la 110 milioane de tone anual.
În perioada 6-7 decembrie a avut loc la Viena o reuniune a 25 de ţări membre OPEC şi state producătoare din afara cartelului pentru a discuta strategia din 2019. La această întâlnire s-a decis o nouă reducere a producţiei de ţiţei.
În 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în 2018.
Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril.
Pe acelasi subiect: