Bloomberg: “Cele trei bestii.” Cum influențează doar trei oameni prețul petrolului
Petrol, gaze naturale
OPEC a pierdut contolul asupra pieței petrolului, în condițiile în care piața mondială este influențată de declarațiile – sau tweet-urile, a doar trei oameni, comentează Bloomberg.
Președinții Donald Trump și Vladimir Putin și prințul saudit Mohammed Bin Salman vor determina prețul petrolului și în 2019 și mult timp de acum înainte. Dar lucrurile nu sunt deloc simple, pentru că fiecare vrea lucruri diferite.
Deși Organizația Statelor Producătoare de Petrol (OPEC) încearcă să ajungă la un consens în ceea ce privește prețul petrolului, doar trei state - SUA, Rusia și Arabia Saudită, dețin cea mai mare rezervă de petrol a lumii. Împreună, produc mai mult decât 15 state membre OPEC. Toate trei produc în cantități record, pe care ar putea să le majoreze din nou anul viitor.
Arabia Saudită și Rusia au condus întâlnirea OPEC din iunie, când grupul țărilor producătoare de petrol a decis să micșoreze producția de petrol, pentru a permite creșterea prețului. În timp ce luau această decizie, însă, majorau produția la valori record. SUA au făcut același lucru total pe neașteptate.
Aceste creșteri de producție, în combinație cu teama că sancțiunile americane aplicate Iranului vor duce la un deficit în piață, au făcut ca în numai trei luni să se producă exact contrariul – piața a fost inundată cu petrol.
Stocurile pe care și le fac țările OECD și care erau în scădere de la începutul anului 2017, cresc din nou și este de așteptat să fie depășit recordul ultimilor ani, după centralizarea datelor pe luna octombrie, potrivit Agenției Internaționale a Energiei.
Pe măsură ce prețul petrolului a continuat să scadă, Arabia Saudită a spus că va tăia exporturile cu 500.000 de barili pe zi și și-a averizat partenerii producători să taie în jur de un miliard de barili pe zi față de producția record din octombrie. Cererea s-a ales cu un răspuns diplomat din partea lui Putin și o mustare pe Twitter de la Trump.
Bin Salman are nevoie de veniturile din petrol pentru a-și finanța planul ambițios pe care îl are de a transforma Arabuia Saudită, încercând în același timp să depășească dificultățile financiare generate chiar de prăbușirea prețului petrolului. Analizele FMI arată că Arabia Saudită ar avea nevoie de un preț al petrolului de 73,3 dolari pe baril pentru a se încadra în deficitul bugetar. Dar în prezent petrolul este mult mai ieftin, iar exporturile regatului saudit sunt în scădere. Doar reducând producția va putea să ajungă la prețul dorit.
Însă Putin și Trump îi vor pune bețe în roate prințului saudit. Președintele Rusiei nu se arată prea entuziasmat de ideea de a restricționa din nou producția de petrol a țării sale. Bugetul Moscovei este mai puțin dependent de prețurile petrolului față de perioada în care Rusia a fost de acord să se alăture țărilor OPEC, în efortul de echilibra piața petrolului, iar companiile rusești vor să scoată bani din câmpurile petrolifere în care au investit. În consecință, Putin îl ține în șah pe prințul moștenitor saudit, susținând că lui “îi convine” un preț al petrolului în jur de 70 de dolari pe baril.
Opoziția lui Trump este mai vocală, după cum ne-am obișnuit, și vine într-un moment în care președintele american încearcă să mențină o relație diplomatică normală, în condițiile în care senatorii americani cer sancțiuni severe pentru Arabia Saudită, ca răspuns la războiul din Yemen și la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în consulatul din Istanbul.
O amenințare mai mare decât tweet-urile lui Trump, însă, vine din Texas. Producătoii americani au mărit producția la nivelul producției din ultimele 12 luni a Nigeriei, țară membră OPEC. Producția ar putea ajunge la 12 milioane de barili pe zi în aprilie, potrivit Departamentului pentru Energie, mai deveme cu șase luni decât estimările de acum o lună.
În consecință, Arabia Saudită trebuie să facă față, pe lângă mânia lui Donald Trump și indiferența lui Vladimir Putin, și producției record de petrol de șist din SUA, care va inunda piața în 2019.
Mai multe despre:
#pretul petrolului#OPEC
Pe acelasi subiect: