Euro ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în raport cu dolarul. Investitorii consideră moneda americană vulnerabilă, în eventualitatea unui conflict în Coreea de Nord
Euro, dolar, curs valutar
Euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în raport cu dolarul, la câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei, scrie Bloomberg.
Astfel, moneda europeană a ajuns la 1,20 dolari, câștigând masiv valoare pentru a treia zi consecutiv, în raport cu moneda americană.
Potrivit analiștilor, investitorii s-au orientat către euro, în condițiile în care consideră dolarul vulnerabil la un eventual conflict în Coreea de Nord.
Interesul investitorilor pentru euro a dat un impuls monedei europene, care a ajuns la maximul ultimilor doi ani față de dolar, potrivit traderilor din Europa. Pe lângă incidental din Coreea de Nord, cererea pentru moneda unică a crescut și în așteptarea unor decizii ale Bancii Centrale Europene, de săptămâna viitoare, legate de politicile monetare din zona euro.
Astfel, euro crescuse cu 0,4% la Londra, ajungand până la 1,2023 dolari, cel mai puternic avans din ianuarie 2015. Traderii se așteaptă la o întărire a monedei până la 1,2167 de dolari, ceea ce ar însemna o recuperare a 50% din pierderea înregistrată de euro în fața dolarului în 2014.
Deși președintele BCE, Mario Draghi, nu a făcut niciun cometariu pe marginea aprecierii euro în discursul susținut vinrei la Jackson Hole, oficiali ai bancii centrale s-au arătat îngrijorați de întărirea monedei, în cadrul întâlnirii din 20 iulie.
BNR anunță un curs aproape de 4,6 lei, dolarul ajunge la minimul ultimilor doi ani şi jumătate
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5985 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de cotaţia precedentă şi nou nivel maxim din 21 iunie, în contextul în care conjunctura internaţională rămâne nefavorabilă leului, în timp ce dolarul a coborât la un nivel minim din 13 ianuarie 2015.
Luni, BNR a afişat un curs de 4,5958 lei/euro.
Cursul a testat pragul de 4,6 lei/euro începând de vineri după-amiază, pe fondul unor factori interni şi externi nefavorabili, însă analiştii consideră că banca centrală ar putea interveni în sprijinul leului.
"Sunt semne ale unei zile marcate de aversiune faţă de risc după ce Coreea de Nord a tras o rachetă peste Japonia, însă ne îndoim că BNR va lăsa cursul peste 4,60, în condiţiile în care istoria arată că banca centrală a intervenit pentru a limita volatilitatea generată de factori externi. Dacă ne înşelăm, am putea vedea ordine de stop-loss care să genereze o creştere accentuată a cursului (euro/leu)", arată un raport al ING Bank, citat de News.ro.
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,8513 lei la 3,8198 lei, nivel minim din 13 ianuarie 2015. Cursul francului elveţian a crescut de la 4,0387 lei la 4,0428 lei.
Comunitatea internațională, în alertă
Coreea de Nord a lansat, marţi dimineaţă, o rachetă din apropiere de Phenian, care a survolat nordul Japoniei, au anunţat guvernele sud-coreean şi japonez, relatează Reuters. Potrivit televiziunii japoneze NHK, racheta s-a rupt în trei bucăţi şi a căzut la 1.180 de kilometri est de Insula Hokkaido.
Acest tir de rachetă a reprezentat o ameninţare gravă la adresa Japoniei, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Tokyo, Yoshihide Suga, potrivit DPA. Guvernul japonez a îndemnat populaţia din zonă, prin intermediul sistemului de alertă J-Alert, să ia măsuri de precauţie.
Pentagonul a confirmat că tirul nord-coreean a survolat Japonia. ”Racheta lansată de Coreea de Nord a survolat Japonia”, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor terestre (US Army), colonelul Rob Manning, citat de CNN.
Tensiunile între Coreea de Nord şi Statele Unite au scăzut după săptămâni de ameninţări. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ameninţat că va lansa rachete în mare, în apropiere de Insula Guam, un teritoriu american la Oceanul Pacific, iar preşedintele american Donald Trump a avertizat Phenianul cu ”focul şi furia” în cazul în care ameninţă Statele Unite.
Pe acelasi subiect: