"Cea mai puternica femeie din lume", care conduce prima economie europeana de noua ani, se livra uneia dintre activitatile preferate ale germanilor pe timpul iernii.

"Joia mergeam intoteauna la sauna impreuna cu o prietena", le-a povestit ea recent unor elevi berlinezi.  In acel moment, Merkel, care a crescut in fosta RDG, era fizician la Academia de Stiinte din Berlinul de Est. In varsta de 35 de ani si divortata de primul sot, locuia intr-un apartament cu doua camere si o bucatarie in cartierul Prenzlauer Berg de azi. 

Inainte sa se duca la sauna in acea seara, o suna pe mama ei, care locuieste la aproximativ 80 de kilometri de Berlin. Tocmai auzise ca est-germanii sunt liberi sa calatoreasca. Zidul este pe cale sa fie demolat, dar, in acele cateva ore de confuzie, nimeni nu crede. "Nu am inteles cu adevarat ceea ce se spunea", a recunoscut conducatoarea conservatoare.  "O gluma" se spunea, la acel moment, in familia ei.

Daca Zidul va fi demolat intr-o buna zi, Angela Merkel o va duce pe mama ei sa "manance stridii la Kempinski", un hotel de lux din Berlinul de Vest. La telefon, o avertizeaza "atentie, mama, astazi de intampla ceva". Inchide si pleaca la sauna.  Iar in timp ce Angela Merkel savureaza baia de aburi calzi, Istoria se accelereaza. Se deschide primul punct de trecere intre Est si Vest. Dopurile vinurilor spumante sar si este sarbatorit sfarsitul unei lumi divizate de la al Doilea Razboi Mondial. 

In drum spre casa "am vazut oameni care se duceau" catre punctul de trecere situat la doar cateva sute de metri distanta. "Nu voi uita niciodata asta. Era ora 22.30 sau 23.00 sau poate un pic mai tarziu", a spus ea.  "Eram singura, dar am urmat multimea (...) si, dintr-o data, ne-am trezit in partea de vest a Berlinului".

Anonima Angela Merkel, care calatorise deja in vest, bea prima bere vest-germana intr-un apartament pe ai carui proprietari nu-i cunoaste.

"Imi amintesc ca era o bere la caneta si nu eram obisnuita". 

In acea noapte istorica, ea se gandeste ca a doua zi merge la serviciu si se intoarce acasa. Va renunta rapid la fizica si-si va incepe cariera politica. Este aleasa inca din 1990 deputata a Uniunii Crestin-Democrate (CDU), condusa pe-atunci de cancelarul Reunificarii Helmut Kohl. In ianuarie 1991 obtine primul post ministerial.  Dar nu si-a implinit niciodata visul. "Nu am fost niciodata sa mananc stridii la Kempinski impreuna cu mama mea", marturiseste ea.