Ce ascunde "sub pres" una dintre cele mai bogate tari din lume
Aproape 400.000 de oameni traiesc la limita saraciei intr-unul dintre cele mai bogate state din lume. 15% din populatie isi duce traiul zilnic cu cinci dolari, desi locuieste in tara cu cei mai multi milionari de pe glob. Cum se explica acest lucru?
Malay Nurhaida, in varsta de 29 de ani, este somera, mama singura si are in grija sase copii, cu varste cuprinse intre cinci si 13 ani. Cu totii locuiesc intr-un apartament de 30 metri patrati, dotat cu cateva piese de mobilier. Pentru ca n-au nicio masa, intreaga familie "serveste masa" direct pe covor. Copiii stau intr-un dormitor unde sunt asezate cateva saltele si paturi, in timp ce tanara mama doarme pe canapeaua din sufragerie.
Malay si copiii sai primesc, saptamanal, legume de la diverse ONG-uri. Statul si prietenul sau o ajuta, lunar, cu aproape 600 de dolari. De altfel, singaporeza recunoaste ca o duc greu cu banii. Surprinzator este insa faptul ca tanara traieste in Singapore, una dintre cele mai bogate tari din lume. Dar si una dintre cele mai scumpe, noteaza BBC intr-un reportaj.
Potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit, Singapore este considerat al 6-a cel mai scump stat-oras din lume. Mai mult, piata imobiliara de aici se afla in top 10 cele mai scumpe la nivel global.
Infrastructura eficienta din Singapore, dar si taxele mici au atras investitori din toate colturile planetei. Atat de multi incat, in prezent, Singapore numara cei mai multi milionari decat oricare alta tara din lume. PIB-ul per capita e si el printre cele mai ridicate de pe glob, la peste 51.000 de dolari, depasind nivelurile din Germania si SUA.
Insa si diferenta dintre clasele sociala este uriasa, printre cele mai mari din Asia, imediat dupa Hong Kong. Clasa de jos traieste la limita subzistentei, avand in vedere ca nu exista stabilit prin lege un salariu minim, asa cum gasim in majoritatea tarilor occidentale. Potrivit BBC, cei mai saraci dintre singaporezi traiesc cu cinci dolari pe zi. Adica, aproape 400.000 de oameni raman cu sume derizorii dupa ce platesc utilitatile, scolile copiiilor, taxele, chiriile, imprumuturile si asigurarile de sanatate.
De aceea, mai multe ONG-uri deruleaza campanii agresive prin care incearca sa schimbe lucrurile, determinand guvernantii sa alcatuiasca legi care sa ajute si clasa de jos, nu doar pe cea bogata. „E greu de crezut ca 10-15% dintre singaporezi traiesc la limita subzistentei, mai ales cand te uiti la infrastructura si la cum arata orasul. Toate bune si frumoase, dar atunci cand inchid usile caselor lor, lucrurile se schimba pentru familiile acestor oameni”, sustine Laurence Lien, deputat in Parlamentul din Singapore.
Potrivit politicianului, in ciuda eforturilor guvernului, problema saraciei s-a agravat in Singapore, mai ales in ultimii 10 ani, si asta din cauza globalizarii si a fluxului de imigranti din tarile sarace, care au „stricat piata”, ducand la o scadere a costului fortei de munca. Astfel, nivelul salarial din Singapore a coborat mult, iar veniturile a 20% din populatie au stagnat.
Saptamana trecuta, guvernul a adoptat un buget mai mare decat cel din 2013, care va impinge insa statul in deficit bugetar, dar va ajuta la imbunatatirea nivelului de trai, in special pentru cei saraci. Practic, autoritatile vor subventiona gradinita pentru familiile cu copii mici, ajutandu-i pe parinti sa gaseasca un loc de munca. Totodata, persoanele cu dizabilitati vor beneficia de transport gratuit.
In prezent, Singapore cheltuieste in jur de 7 miliarde de dolari pentru subventionarea asigurarilor de sanatate pentru persoanele in varsta. 450.000 de oameni cu varste de peste 65 de ani beneficiaza de ingrijire medicala gratuita. Insa Singapore „se lauda” si cu una dintre cele mai rapide rate de imbatranire a populatiei de pe glob, in principiu, din cauza scaderii natalitatii.
Eugen Tan, profesor de drept la Universitatea de Management din Singapore, e de parere ca tara in care traieste este orientata spre bunastare, unde investitorii cauta sa produca foarte multi bani, insa aceasta bunastare e strict controlata, iar cetatenii nu se bucura de o viata buna, din punct de vedere financiar.