CE ar putea permite unor tari UE, inclusiv Romaniei, sa cheltuiasca mai mult pentru investitii
Unele cheltuieli pentru investitii in sectoare precum transport, energie si alte tipuri de infrastuctura, cofinantate cu fonduri UE, ar putea sa nu fie incluse in calculul deficitului bugetar pentru anii 2013 si 2014, in cazul unor state UE, printre care si Romania.
Comisia Europeana (CE) ar putea permite unor state membre, in urma unor analize individuale, o flexibilitate mai mare in privinta tintelor bugetare, astfel incat sa poata majora cheltuielile pentru proiecte de infrastructura cu cofinantare UE si impact economic puternic, declarat, miercuri, presedintele CE, Jose Barroso.
De relaxarea regulilor de disciplina fiscala ar putea beneficia tarile membre din Europa de Est, precum Romania, cu deficite bugetare si indatorare sub limitele acceptate la nivel european, noteaza Reuters, preluata de Mediafax. Planul a fost sustinut puternic de Italia si Franta, pentru a contracara politica de austeritate fiscala promovata in UE de Germania.
"Trebuie sa promovam posibilitati de investitie si crestere, in conformitate cu Pactul de Stabilitate si Crestere. Comisia a analizat posibilitatea de a facilita programe de investitii publice nerecurente cu impact dovedit asupra sustenabilitatii finantelor publice, derulate de statele membre in contextul evaluarii Programelor de Stabilitate si Convergenta. La evaluarea bugetelor nationale pentru 2013 si 2014, vom lua pe baze individuale in calcul - din nou, in deplina conformitate cu Pactul de Stabilitate si Crestere - permiterea unor deviatii temporare de la tinta de deficit structural catre obiectivele pe termen mediu stabilite in recomandarile transmise fiecarei tari", a spus Barroso, intr-un discurs in Parlamentul European.
Abaterile de la tintele bugetare trebuie sa fie justificate de cheltuieli pentru proiecte cofinantate cu fonduri UE in cadrul Politicii Structurale si de Coeziune, Retelelor Trans-Europene si Facilitatii Conectarea Europei (transport, energie si telecomunicatii), cu efect bugetar pe termen lung pozitiv, direct si verificabil, a adaugat Barroso, potrivit unui comunicat al CE.
Vicepresedintele Olli Rehn va transmite, miercuri, in scris ministrilor de Finante din tarile membre UE si Parlamentului European explicatii in detaliu privind abordarea Comisiei. Tarile din Europa de Sud au fost puternic afectate de contractia din zona euro incepand cu trimestrul al patrulea din 2011.
"Am reusit!", a postat pe Twitter premierul italian, Enrico Letta, dupa anuntarea concesiilor Comisiei. Seful executivului italian a salutat oferta unei "flexibilitati mai ridicate in privinta bugetelor viitoare pentru tari precum Italia, cu finantele publice in ordine", transmite Bloomberg.
Concesia se va aplica doar tarilor cu deficite bugetare sub limita de 3% din PIB. Italia este singurul stat din Europa de Sud care respecta limita de deficit bugetar.
Comisia a temperat presiunile asupra statelor pentru reducerea deficitelor bugetare in ultimul an concentrandu-se asupra deficitelor bugetare "structurale", care exclud impactul recesiunii asupra veniturilor din taxe si cheltuielilor, noteaza Bloomberg.
UE a incetat in iunie procedura de deficit excesiv in privinta Romaniei, Italiei, Letoniei, Lituaniei si Ungariei, dupa ce cele cinci state au coborat deficitul bugetar sub limita de 3%, iar Comisia a apreciat ca se afla pe o traiectorie de de scadere in anii urmatori. Numarul statelor aflate in procedura de deficit excesiv a scazut astfel la 16 din totalul de 28 de tari membre UE.
Pe acelasi subiect: