"Este posibil sa vedem o depreciere a leului de aproximativ 10-15% daca in viitorul apropiat are loc o iesire necontrolata a Greciei din zona euro, legaturile financiare deosebite pe care le avem cu aceasta tara urmand sa produca un soc nemaiintalnit", afirma Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Aceasta ar insemna un curs de 4,9-5,1 lei/euro fata de un nivel de aproape 4,47 lei/euro in prezent, ceea ce ar avea un impact semnificativ asupra inflatiei, dar si asupra clientilor cu credite in valuta si implicit a calitatii portofoliilor de credite ale bancilor.

Pe de alta parte, deprecierea leului ar si ajuta economia. "Este de mentionat ca deprecierea leului ar putea conduce la o repozitionare comerciala a Romaniei, exporturile devenind mai competitive si importurile mai scumpe. Totodata, cererea interna ar avea de suferit si economia ar putea deveni exportator net, ceea ce ar fi un factor de stabilizare a cursului de schimb", comenteaza Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Bank.

Ea apreciaza ca o crestere cu 10% a cursului de schimb in cazul iesirii Greciei din zona euro este un scenariu plauzibil, dar crede ca nici o depreciere cu 20% a leului nu este imposibila, chiar daca ar fi "mai greu de materializat".

Pe de alta parte, exista in piata opinii potrivit carora socul iesirii din zona euro a Greciei va fi doar emotional si de scurta durata, ceea ce va permite Bancii Nationale sa apere leul si sa impiedice o depreciere prea brusca inainte ca tensiunile de pe piata sa se calmeze.

"Cred ca ne-am hazarda sa inaintam anu­mite cifre privind cresterea cursului de schimb. Cu certitudine vor exista presiuni de depreciere, dar cat va fi aceasta de­pre­ciere depinde de BNR si de nivelul de curs pe care aceasta isi va propune sa-l apere. Cred ca va fi un impact emotional, dar ulterior lucrurile se vor calma", crede Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.