Autoritațile din capitala daneză au decis să planteze arbuști și pomi fructiferi în parcuri, cimitire, locuri de joacă pentru copii sau în jurul terenurilor sportive, astfel încât cetățenii orașului să le poată culege și consuma pe gratis.  

Decizia luată de consiliul local va fi pusă în practică începând din acest an, când arbuștii vor fi plantați.

“Mulți locuitori nu au propriile grădini și nu au posibilitatea să învețe că natura este ceva ce putem folosi. Vrem să facem din Copenhaga un oraș în care să vrei să-ți petreci timpul, nu unul în care să te plimbi cu mașina. Vrem un oraș care să nu însemne numai muncă și acasă, ci un spațiu în care oamenii vor să fie și să se simtă bine”, a declarat consilierul local Astrid Aller, citată de Politiken.

Întrebată dacă nu se teme că fructele vor fi folosite în scopuri comerciale, Aller a spus că ar fi ineficient. “Îmi vine greu să cred că cineva ar culege fructele din copaci ca să le vândă. Și chiar dacă cineva culege un tufiș de mure să facă dulceață, nu este ceva atât de grav”, a spus ea.

Copenhaga nu este singurul oraș din lume care a pus în practică o astfel de idee. Și în capitala Canadei, Ottawa, există un program asemănător, pentru susținerea băncilor de fructe proaspete, iar în Adelaide, Australia, autoritățile gândesc un astfel de program, pentru a ajuta persoanele fără adăpost.