Cei patru ani de studiu al reţetelor vechi vor putea da în sfârşit roade, după ce călugării norbertini vor relua obiceiul tradiţional în regiunea aflată în apropiere de Bruxelles după nu mai puţin de 220 de ani, scrie Agerpres.

O nouă microfabrică de bere urmează să fie construită în interiorul abaţiei, marcând reluarea practicii care datează din Evul Mediu, potrivit anunţului făcut joi în faţa primarului din Grimbergen şi a 120 de jurnalişti şi pasionaţi de bere.

Călugării belgieni sunt celebri pentru priceperea lor în fabricarea berilor cu caracter puternic, însă această artă s-a pierdut în Abaţia Grimbergen în 1798 după ce clădirea a fost arsă de revoluţionari francezi.

''Noua fabrică de bere va fi ridicată în locul celei vechi'', a indicat părintele Karel Stautemas.

În timpul celui de-al treilea incendiu abaţia a fost complet distrusă şi, deşi clădirea a fost reclădită, fabrica de bere nu a mai fost construită. Din fericire, cărţile din biblioteca abaţiei au fost salvate de flăcări de călugări.

Câţiva ani mai târziu, volumele din arhivă au dezvăluit reţetele tradiţionale utilizate în microfabrica abaţiei. Acestea au fost considerate pierdute până când documentele au fost traduse din latina veche, dar şi din olandeza veche, de voluntari.

''Aveam cărţile cu vechile reţete, însă nimeni nu le putea citi'', a explicat părintele Stautemas, unul dintre cei unsprezece călugări din abaţie.

''Am petrecut ore întregi frunzărind cărţile şi am descoperit lista cu ingredientele utilizate la berile fabricate secolele trecute, hameiul, tipurile de butoaie şi sticle şi chiar şi o listă cu berile produse în urmă cu câteva secole'' a completat el.

Berile ar putea fi disponibile pe piaţă în anul 2020.