Bursele mondiale ating maxime istorice, pe fondul debutului campaniei de vaccinare, a acordului post-Brexit și a planului de relansare de 900 mld. dolari pentru economia SUA
Bursa de la Frankfurt
Principalul indice al bursei de la Frankfurt, Dax, a atins luni, la scurt timp după debutul tranzacţiilor, un maxim istoric de 13.810,40 puncte, optimismul investitorilor fiind stimulat de noul plan de relansare a economiei SUA, precum şi de acordul comercial post-Brexit.
În plus, debutul campaniilor de vaccinare împotriva Covid-19 în multe state europene a fost un motiv suplimentar pentru optimism pe pieţele bursiere.
Maximul istoric atins luni dimineaţa de indicele Dax al bursei de la Frankfurt vine după ce precedentul record de 13.795,24 puncte a fost înregistrat în data de 17 februarie. După debutul pandemiei însă, în luna martie, indicele Dax a coborât până la un minim de 8.225 de puncte, scrie Agerpres.
Analiştii de la Deutsche Bank susţin că există motive de optimism, în condiţiile în care debutul vaccinării ar putea conduce la o revenire rapidă la normalitate a economiei. În schimb, experţii de la Commerzbank sunt mai prudenţi, apreciind că scăderea numărului de cazuri de infecţie se datorează faptului că au fost efectuate mai puţine teste.
Tot luni, bursa de la Tokyo a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 29 de ani, îngrijorările investitorilor fiind calmate de decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a semna legea bugetului Guvernului federal, în valoare de 1,4 trilioane de dolari, prin care se evită închiderea serviciilor publice - shutdown - începând de marţi.
Indicele Nikkei Stock Average al bursei japoneze a încheiat şedinţa de luni în creştere cu 197,42 puncte sau 0,74% atingând valoarea de 26.854,03 puncte, cel mai ridicat nivel de după ziua de 17 aprilie 1991.
"În sfârşit putem răsufla uşuraţi că haosul cu privire la planul american de relansare s-a terminat. A fost evitată o vânzare în masă iar acest lucru ar putea să dea un impuls activelor riscante în ultimele zile de tranzacţionare din acest an", a apreciat Hussein Sayed, analist la FXTM.
Un alt motiv de optimism pentru investitori este faptul că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au semnat joi seara un acord comercial post-Brexit, cu câteva zile înainte ca Marea Britanie să iasă din cel mai mare bloc comercial al lumii.
Cu toate acestea, economiştii avertizează că acest acord nu va putea elimina complet întreruperile în schimburile comerciale dintre Marea Britanie şi statele membre UE iar multe aspecte ale relaţiei viitoare dintre Marea Britanie şi UE urmează să fie stabilite în următorii ani.
Pe acelasi subiect: