Bursele din China s-au prăbuşit luni, pe fondul creșterii numărului de decese provocate de coronavirus. Cât de aproape este o nouă criză mondială
Bursa China
O sumă de 393 de de miliarde de dolari s-a şters luni din contul principalului indice al Bursei din China, pe fondul temerilor privind impactul negativ al epidemiei cu noul coronavirus asupra economiei statului asiatic.
În prima zi de tranzacţionare după Anul Nou chinezesc, indicele Shanghai Composite a scăzut cu 7,72%, ajungând la valoarea de 2.746,61 puncte. Este cel mai semnificativ declin zilnic din ultimii peste patru ani.
Turbulenţele de pe pieţe vin după ce Banca Centrală a Chinei (PBOC) a injectat luni pe pieţe lichidităţi în valoare de 1.200 miliarde de yuani (173,8 miliarde de dolari) prin operaţiuni repo, cea mai mare injecţie de numerar în sistemul financiar din 2004.
Yuanul s-a depreciat şi a ajuns la cel mai redus nivel faţă de dolar din acest an, potrivit Agerpres.
Epidemia cu noul coronavirus a provocat temeri la nivel global deoarece se extinde rapid, nu se cunosc foarte multe informaţii, iar reacţia drastică a autorităţilor de la Beijing va afecta probabil ritmul de creştere al economiei chineze.
"Această epidemie va dura o perioadă. Nu se ştie dacă angajaţii din fabrici vor reveni la muncă. De la extinderea epidemiei nu am văzut raportări ale rezultatelor companiilor. Vânzările restaurantelor şi ale retailerilor sunt afectate", a spus Iris Pang, economist la ING.
Analiştii se aşteaptă ca pieţele bursiere la nivel global să fie afectate luni de situaţia din China.
Ce măsuri ia China pentru a limita contaminarea piețelor
Autorităţile chineze s-au angajat să folosească o serie de instrumente de politică monetară pentru a asigura menţinerea lichidităţilor la un nivel rezonabil de ridicat şi să susţină firmele afectate de epidemie.
Autoritatea de reglementare a pieţei financiare din China analizează că lansarea unor instrumente de hedging pentru piaţa de acţiuni din categoria A, pentru a tempera panica, şi va suspenda şedinţele de seară pentru tranzacţionarea contractelor futures, începând de luni.
China este tot mai izolată în urma măsurilor luate de alte ţări pentru restricţionarea călătoriilor şi a suspendării zborurilor de către companiile aeriene, în timp ce guvernele îşi evacuează cetăţenii, toate acestea riscând să încetinească creşterea celei de-a doua mari economii din lume.
Secretarul american pentru Comerţ Commerce Wilbur Ross a afirmat recent că virusul ar putea forţa companiile să îşi reevalueze lanţurile de furnizori, fiind posibil ca unele locuri de muncă să revină în Statele Unite.
Guvernul chinez a anunţat că va ajuta firmele care produc bunuri de primă necesitate să îşi reia activitatea cât mai curând posibil, a relatat televiziunea CCTV, citâd o şedinţă condusă de premierul Li Keqiang.
Secretarul pentru Finanţe din Hong Kong, Paul Chan, a spus că riscul ca economia regiunii, afectată de protestele anti-guvernamentale de anul trecut, să se contracte în continuare a crescut din cauza epidemiei.
Companiile încep să resimtă pierderile provocate de epidemie
Companiile încep să resimtă impactul epidemiei provocate de noul coronavirus din China, unele dintre ele avertizând că aceasta le va perturba lanţurile de aprovizionare sau să le afecteze rezultatelor financiare, din cauza întreruperii activităţilor fabricilor sau închiderii magazinelor, în timp ce companiile aeriene suspendă zborurile.
Electrolux a anunţat că epidemia poate avea un impact material, dacă furnizorii săi din China vor fi afectaţi în continuare, şi că pune în aplicare planuri de urgenţă, scrie News.ro.
H&M a anunţat că închiderea a circa 45 de magazine în China i-a afectat vânzările în ianuarie. Compania a arătat că se aprovizionează mult din China, dar că flexibilitatea lanţului de aprovizionare a compensat până în prezent impactul.
Baidu a anunţat că amână anunţarea rezultatelor aferente trimestrului patru şi a recomandat angajaţilor să lucreze de acasă.
Hyundai Motor a anunţat că urma să oprească producţia unui SUV în Coreea de Sud, în acest weekend, pentru a face faţă perturbării aprovizionării provocate de epidemie.
Tata Motors, compania mamă a Jaguar şi Land Rover, anticipează că epidemia va avea un efect negativ asupra producţiei din China şi asupra profiturilor sale.
Japan Airlines a anunţat că un sfert dintre rezervările către China au fost anulate în ultimele 10 zile. Levi Strauss a închis jumătate din magazinele sale din China şi a anunţat că va suporta un impact pe termen scurt. LG Display nu a închis încă vreo fabrică din China, dar a avertizat că epidemia a sporit incertitudinile pentru furnizori.
McDonald’s, care a închis câteva sute dintre cele 3.300 de restaurante din China, anticipează că impactul total asupra profitului va fi ”destul de mic”, dacă virusul va fi ţinut sub control în China. Remy Cointreau a avertizat că posibilul impact al epidemiei va fi semnificativ, din cauza expunerii mari la China.
Royal Caribbean Cruises, care a anulat trei excursii ale navelor sale de croazieră din China, a redus estimările de profit pentru 2020 cu circa 10 cenţi pe acţiune, afirmând că va suporta un impact de încă 10 cenţi pe acţiune dacă restricţiile de călătorie vor continua până la sfârşitul lunii februarie.
Sangyong Motor va opri activitatea fabricii sale in oraşul sud-coreean Pyeongtaek, în perioada 4-12 februarie, din acelaşi motiv.
Samsung Electronics a prelungit vacanţa la unele dintre fabricile sale, în conformitate cu recomandările guvernamentale, dar a refuzat să comenteze impactul.
Samsung SDI, producător de baterii afiliat la grupul Samsung, care are Volvo printre clienţii săi, anticipează că va exista un impact asupra rezultatelor financiare din trimestrul care se va încheia în martie.
SK Hynix, care deţine o fabrică de cipuri în oraşul Wuxi, din estul Chinei, a anunţat că epidemia nu i-a perturbat încă activitatea, dar că situaţia s-ar putea schimba dacă epidemia va continua.
Starbucks, care a închis peste jumătate din cele aproximativ 4.300 de magazine din China, a amânat o actualizare a estimărilor financiare pentru 2020, anticipând un impact material temporar.
Tesla a avertizat că o întârziere de o săptămână, o săptămână şi jumătate a livrărilor automobilelor Model 3 de la fabrica din Shanghai i-ar putea afecta uşor profitul în trimestrul care se va încheia în martie, după ce China a ordonat închiderea fabricii. Tesla evaluează şi dacă lanţul de aprovizionare pentru automobilele fabricate în California va fi afectat.
Magazine și fabrici închise
Apple închide toate magazinele şi birourile corporative din China continentală până pe 9 februarie. Google, parte a grupului Alphabet, închide temporar toate birourile din China, Hong Kong şi Taiwan. Deere închide temporar unităţile din China, până va stabili momentul potrivit pentru redeschiderea lor.
Producătorii americani de măşti chirurgicale, între care 3M, Owens & Minor şi Alpha Pro Tech, măresc producţia datorită creşterii cererii în China şi la nivel mondial, ca reacţie la epidemie.
Toyota Motor a închis fabricile din China până pe 9 februarie. Walt Disney a închis staţiunile şi parcurile tematice din Shanghai şi Hong Kong. Fast Retailing a închis 100 de magazine Uniqlo în Hubei. IKEA închis toate cele 30 de magazine deţinute în China.
Swatch a închis cinci magazine în Wuhan, Yum China a închis unele restaurante KFC şi Pizza Hut din oraş, Luckin Coffee şi-a închis cafenelele, iar AB Inbev a suspendat producţia de bere din China. Imax a amânat lansările de filme în China.
Pe acelasi subiect: