Activitatea economică va depăşi nivelul din primele trei luni ale acestui an, când PIB-ul Germaniei a suferit cel mai sever declin trimestrial de la criza financiară din 2009, se arată în raportul lunar al Bundesbank.

În timp ce investiţiile şi consumul privat în cea mai mare economie europeană au fost afectate semnificativ de restricţii, industria construcţiilor pare să fie relativ robustă, iar cheltuielile fiscale oferă un impuls pozitiv.

"Există în prezent multe indicii care sugerează că activitatea economică se va îmbunătăţi în cursul trimestrului doi din 2020, în urma ridicării restricţiilor iar redresarea va fi în desfăşurare. Dar gradul de incertitudine privind viitoarele evoluţii economice este extrem de ridicat", avertizează banca centrală a Germaniei.

Pentru a combate criza, Guvernul de la Berlin a anunţat că-şi va asuma noi împrumuturi, pentru prima dată din 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 de miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei asupra economiei.

Pandemia a arătat importanţa finanţelor publice solide pentru a contracara declinul veniturilor din taxe şi sporirea costurilor cu ajutoarele financiare acordate companiilor şi angajaţilor, se arată în raportul Bundesbank.

Economia Germaniei a intrat în recesiune în primul trimestru din 2020, când s-a contractat cu 2,2%, pe fondul impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), după un recul de 0,1% în ultimele trei luni din 2019, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Analiştii se aşteaptă la un declin şi mai accentuat în trimestrul doi din 2020, din cauza măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea epidemiei.

Şi Ministerul de Finanţe a avertizat vineri că scăderea activităţii economice în Germania va accelera în trimestrul doi din 2020, din cauza epidemiei. În aprilie, indicatorii economici nu au arătat semne de speranţă, deşi o redresare ar putea începe în mai, se arată în raportul lunar al Ministerului de Finanţe de la Berlin.