Bulgaria vrea sa adopte moneda unica mai devreme decat tinta propusa, pentru a avea influenta mai mare in UE
Euro, bani
Bulgaria trebuie sa accelereze pasii pentru a adopta moneda euro si sa elimine vizele, pentru a avea o influenta mai mare asupra politicilor europene, a declarat luni un inalt oficial guvernamental, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
In prezent Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, are o influenta politica redusa si exista ingrijorarea ca pregatirile pentru iesirea Marii Britanii din UE ar putea sa reduca si mai mult influenta tarilor membre de la periferie, a declarat vice-premierul bulgar, Tomislav Donchev.
"Cat de multa Europa vrem? Pentru o tara care geografic este la periferia Europei si este expusa la toate crizele, aceasta intrebare este una importanta. Daca rezultatul este o constructie politica in care tarile din centrul UE au un statut diferit de cel al tarilor de la periferie, prognoza mea este ca aceasta va genera riscuri pentru tarile din centru", a apreciat Tomislav Donchev.
Potrivit lui Donchev, Bulgaria este serioasa cu privire la aderarea la ERM-2, anticamera euro. Datoria sa publica este la 27% din PIB, sub limita de 60% din PIB prevazuta in Tratatul de la Maastricht, deficitul bugetar este prognozat la 1,9% din PIB, mai putin decat limita de 3% din PIB prevazuta in tratatele comunitare.
"Bulgaria nu va fi o povara si sper ca UE va avea maturitatea politica sa permita Bulgariei sa adere la zona euro", a spus Donchev, in conditiile in care guvernul de la Sofia nu a fixat inca un termen limita pentru depunerea cererii in vederea aderarii la ERM-2.
Cu toate acestea, economistul sef al ING Groep NV pentru Balcani, Ciprian Dascalu crede ca aspiratiile Bulgariei vizand adoptarea euro ar putea sa nu primeasca aprobarea UE in perioada imediat urmatoare. "Avem indoieli ca guvernul de la Sofia va primi un semnal pozitiv din partea autoritatilor europene, care sunt depasite de o succesiune nesfarsita de crize, pentru a putea continua cu aceste planuri", a spus Ciprian Dascalu.
Bulgaria, tara care se invecineaza cu Turcia, este din ce in ce mai sceptica cu privire la capacitatea sa de a influenta dezbaterile cu privire la fluxul de emigranti din Orientul Mijlociu. Potrivit lui Tomislav Donchev, Bulgaria indeplineste toate cerintele pentru a fi inclusa in zona Schengen dar "nu a fost admisa din motive politice iar, ca o ironie, acum pazeste una din frontierele externe ale UE cu cea mai mare presiune din parte emigrantilor. Vocea si influenta tarilor UE este, teoretic, egala dar acest lucru nu este valabil si in realitate".
In ceea ce priveste rezultatul referendumul privind iesirea Marii Britanii din UE, Tomislav Donchev a apreciat ca acesta nu va afecta in mod semnificativ cresterea economica a Bulgariei deoarece doar 3% din exporturile tarii vecine merg spre Marea Britanie. Mai mult, vicepremierul bulgar a declarat ca in acest an se asteapta la o crestere economic de 3%, peste estimarile anterioare ale guvernului de 2,1%.
Tomislav Donchev a mai spus ca in discutiile viitoare privind Brexit, Bulgaria se va alatura Poloniei si Cehiei si va insita ca Marea Britanie sa respecte prevederile privind libera miscare a muncitorilor in schimbul accesului la piata unica. Acest punct de vedere este unul impartasit de majorarea fostelor state comuniste care au aderat la UE dupa 2004 si ai caror muncitori calatoresc spre tarile mai bogate din Vest in cautarea unui loc de munca mai bine platit.
Mai multe despre:
#Bulgaria#moneda unica
Pe acelasi subiect: