Ministrul Finantelor: Cresterea economica in 2016 va fi mult peste cea estimata la inceputul anului. Cand va adopta Romania moneda unica
Anca Dragu, ministrul Finantelor
Autoritatile se asteapta la o crestere economica foarte buna in 2016, mult peste cea estimata la inceputul anului, dupa ce, in trimestrul al doilea, Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, potrivit Agerpres.
"Ne asteptam sa avem o crestere economica foarte buna, mult peste cea estimata la inceputul anului, de 4,1% .(...) Este o crestere foarte buna pe al doilea trimestru, cea mai mare din Uniunea Europeana, de 6%. Un efect important il are consumul, ca urmare a cresterilor salariale si reducerii TVA, dar avem si cresteri de investitii, iar investitorii vin si ca urmare a unei perceptii bune fata de Romania. Este o crestere a increderii investitorilor, asta e clar. In februarie, Comisia Europeana a decis ca Romania nu mai are dezechilibre macroeconomice. Acesta a fost o informatie perceputa ca atare de piete si a stimulat increderea investitorilor in tara", a spus Anca Dragu, la Realitatea TV.
Intrebata daca sunt posibile noi mariri de salarii anul viitor, ministrul Finantelor a afirmat ca pentru acesta trebuie reduse investitiile, insa este prea devreme sa se pronunte acum pentru bugetul din 2017.
"Este posibil sa avem mariri de salarii, dar trebuie sa reducem investitiile in aceasta situatie. Este putin prea devreme sa ne exprimam acum pentru bugetul din 2017, pentru ca nu avem cifrele economice, cadrul macroeconomic. Impactul acestor masuri anuntate este unul destul de mare. Eu am facut un calcul. De exemplu, dublarea salariilor medicilor ar duce la aproape 2 miliarde de lei impact net. Pentru marirea salariilor functionarilor publici, inclusiv contractuali, aproximativ 167.000 de persoane, este aproape un miliard de lei. Trebuie sa vedem cum arata cresterea economica, cum arata incasarile si ce proiecte de investitii isi asuma Guvernul", a explicat ministrul Finantelor.
Acesta a atras atentia ca este importanta crearea conditiilor pentru accelerarea investitiilor, fiindca acestea aduc locuri de munca si a mentionat ca, in primul semestru, s-a inregistrat o crestere cu 4% a numarului de locuri de munca, respectiv cu 155.000 persoane.
Referitor la bugetul pe 2017, Anca Dragu a declarat ca, potrivit legislatiei in vigoare pentru anii electorali, acesta va fi intocmit de viitorul Guvern.
In 2017, Romania va avea un plan de adoptare a monedei euro
Anca Dragu a mai spus ca Guvernul va prezenta Comisiei Europene, in 2017, un plan cu privire la adoptarea euro, deoarece este o obligatie a statelor membre sa spuna care este pozitia lor in legatura cu adoptarea monedei unice.
"In aprilie 2017 Guvernul Romaniei va prezenta Comisiei Europene, in cadrul programului de convergenta, un plan cu privire la adoptarea euro. Este o obligatie a statelor membre sa spuna care este pozitia lor vizavi de adoptarea euro. Ar fi fost foarte frumos sa putem adopta euro in 2018, cand se implinesc o suta de ani de istorie moderna. Dar asa ceva nu este posibil. Practic trebuie sa avem o analiza ampla si cu termene precise si cu masuri precise, astfel incat economia Romaniei sa devina flexibila si sa poata sa renunte la propria moneda si sa adopte moneda unei zone monetare. Eu personal sunt o sustinatoare", a mai spus Anca Dragu, citata de Agerpres.
Potrivit estimarilor semnal publicate de Institutul National de Statistica, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2%, pe serie bruta, si cu 5% pe seria ajustata sezonier in semestrul I 2016 comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, avansul PIB a fost de 1,5% fata de trimestrul 1 si de 6% fata de trimestrul 2 din 2015. Pe serie ajustata sezonier, cresterea PIB in T2 a fost de 5,9% fata de T2 2015.
In primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3% fata de primele trei luni ale anului trecut si cu 1,6% fata de trimestrul anterior.
In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai de Comisia Europeana, Executivul comunitar estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2016, sustinuta de o cerere interna robusta, urmand ca in 2017 ritmul de crestere sa incetineasca la 3,7%.
Pe acelasi subiect: