In primul discurs despre Starea Natiunii dupa castigarea unui nou mandat de presedinte, Obama a prezentat propuneri variate, inclusiv negocierea unui acord pentru o zona de liber schimb SUA-UE si chletuieli de 50 de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructura "urgente". Obama a laudat actiunile unor companii precum Ford si Apple de a readuce locuri de munca inapoi in SUA, potrivit Bloomberg.

"Este misiunea nostra neterminata sa ne asiguram ca aceasta administratie lucreaza pentru cei multi si nu pentru cei putini; ca incurajeaza spiritul intreprinzator, recompenseaza initiativa individuala si face disponibile oportunitati pentru fiercare copil al acestei mari natiuni", a declarat Barack Obama intr-un discurs de o ora, sustinut in fata camerelor reunite ale Congresului.

Obama a promis, de asemenea, sa faca eforturi mai mari pentru impunerea unor planuri anterioare privind taxele si armele.

Presedintele american se afla in disputa cu opozitia republicana din Congres in negocierile pentru oprirea activarii automate a unor reduceri de cheltuieli de 1.200 de miliarde de dolari la 1 martie. Disputa vizeaza, de asemenea, si rolul statului in combaterea inegalitatii sociale, o tema centrala a campaniei de realegere.

Propunerea pentru majorarea salariului minim este prima de la insatalarea lui Obama la Casa Alba. Salariul minim a crescut ultima data in 2009, insa majorarea s-a datorat unei legi semnate in 2007 de presedintele de la acea vreme, George W. Bush.

Majorarea salariului minim la 9 dolari pe ora pana la sfarsitul anului 2015 l-ar aduce la cel mai ridicat nivel ajustat pentru inflatie incepand cu anul 1981, in mandatul presedintelui Ronald Reagan, potrivit datelor Casei Albe. Un calcul simplu arata ca in prezent, un angajat din SUA platit cu salariul minim pe economie (7,25 dolari pe ora) castiga intr-o zi 58 dolari (opt ore muncite), adica 1.276 dolari pe luna (22 zile muncite). Daca salariul minim ar creste la 9 dolari pe ora, acesta ar castiga 72 dolari pe zi, adica 1.584 dolari pe luna.

O astfel de majorare ar afecta 15 milioane de oameni si ar necesita aprobarea Congresului. Membrii republicani ai Congresului au criticat repetat astfel de propuneri, afirmand ca majorarea salariului minim ar lasa fara locuri de munca multi angajati cu venituri reduse, intrucat companiile ar incerca sa evite majorararile de costuri.

Un calcul simplu arata ca in prezent, un angajat din SUA platit cu salariul minim pe economie (7,25 dolari pe ora) castiga intr-o zi 58 dolari (opt ore muncite), adica 1.276 dolari pe luna (22 zile muncite). Daca salariul minim ar creste la 9 dolari pe ora, acesta ar castiga 72 dolari pe zi, adica 1.584 dolari pe luna.

Bugetul, Coreea de Nord si Iranul, principalele puncte ale discursului lui Barack Obama

Bugetul, modificarile climatice si situatia Coreei de Nord s-au aflat, intre altele, printre principalele puncte abordate de presedintele american Barack Obama in discursul despre Starea Natiunii sustinut marti seara in Congresul Statelor Unite, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

BUGET

Presedintele american a apreciat ca a lasa sa intre in vigoare taieri bugetare drastice constituie "o idee cu adevarat proasta" si i-a indemnat pe congresmeni sa adopte o "abordare echilibrata" in vederea reducerii deficitului. Aceste taieri "ne vor incetini cu siguranta relansarea economica si ne vor costa sute de mii de locuri de munca".

ARMAMENT

"Fiecare dintre aceste propuneri merita sa fie adoptata de catre Congres. Daca vreti sa votati impotriva, este optiunea dumneavoastra. Dar aceste propuneri merita sa fie adoptate". Dupa atacul armat de la Newtown, "peste 1.000 de aniversari, de inmanari de diplome si de sarbatoriri au fost indoliate de glontul unei arme". Victimele armelor de foc "merita o lege. Gabby Giffords merita o lege. Familiile din Newtown merita o lege. Familiile din Aurora merita o lege".

MODIFICARI CLIMATICE

"Voi ordona Cabinetului meu sa imi prezinte textele pe care le putem adopta, acum si in viitor, in vederea reducerii poluarii, pregatirii comunitatilor noastre pentru consecintele modificarilor climatice si accelerarii tranzitiei catre mai multe surse de energie regenerabila".

Presedintele american a stabilit "un nou obiectiv al Americii, si anume sa reduca cu jumatate energia consumata in casele si intreprinderile noastre in decursul urmatorilor 20 de ani".

MIGRARE

Barack Obama a indemnat Congresul sa adopte o lege "globala" de reformare a sistemului imigratiei "in lunile viitoare".
"Economia noastra este mai puternica atunci cand exploatam talentele si ingeniozitatea unor imigranti plini de speranta". Aceasta reforma va necesita "o securitate solida a frontierelor", dar este necesar ca ea sa ofere "o cale" catre cetatenie.

ARSENALUL NUCLEAR

Presedintele american si-a anuntat intentia de a negocia cu Rusia o reducere suplimentara a arsenalului nuclear dupa adoptarea Tratatului START de dezarmare nucleara intre cele doua tari, la sfarsitul lui 2010. "Vom angaja negocieri cu Rusia pentru a obtine reduceri suplimentare ale arsenalelor noastre nucleare".

IRAN

"Liderii iranieni trebuie sa admita ca acum a venit vremea (gasirii) unei solutii diplomatice, deoarece o coalitie este unita in a le cere sa isi indeplineasca obligatiile" internationale.

COREEA DE NORD

"Provocari ca cea pe care am vaut-o noaptea trecuta (de luni spre marti) vor izola si mai mult (Coreea de Nord), in contextul in care suntem alaturi de aliatii nostri, ne vom consolida apararea antiracheta si vom conduce comunitatea internationala catre o actiune ferma ca raspuns la aceste amenintari".

AFGANISTAN

"In aceasta (marti) seara, pot sa anunt ca, in cursul anului viitor, 34.000 de militari americani se vor intoarce acasa din Afgnaistan". "In aceasta primavara fortele noastre vor trece la un rol de sustinere, cu fortele afgane in prima linie".

AL-QAIDA

In contextul in care organizatia terorista responsabila de atentatele de la 11 septembrie abia daca mai este "umbra ei insesi", "au aparut diferite filiale Al-Qaida si grupari extremiste, incepand din Peninsula Arabica si pana in Africa. Amenintarea reprezentata de aceste grupari evolueaza".