"Am lansat discutiile cu privire la un acord transatlantic global asupra comertului si investitiilor cu Uniunea Europeana deoarece un comerti liber si echitabil de o parte si de alta a Atlanticului va sustine milioane de locuri de munca americane bine platite", a declarat presedintele Statelor Unite in cadrul discursului sau privind starea natiunii, de la Washington, citat de AFP si preluat de Mediafax.

Considerat de cativa ani, un acord de liber-schimb americano-european a capatat un nou avant de la sfarsitului lui 2011, dupa un nou esec al negocierilor internationale realizate sub egida Organizatiei mondiale a Comertului (OMC). Procesul trebuie totusi lansat formal la nivel politic pentru ca discutiile sa intre in miezul problemei.

"Chiar daca ne protejam populatia, trebuie sa ne amintim ca lumea de azi prezinta anumite pericole dar si anumite oportunitati", a subliniat Barack Obama.

In discursul sau, Obama nu a dat alte detalii cu privire la spatiul economic care ar grupa doi giganti economici si peste 800 de milioane de consumatori.

Schimburile comerciale dintre cei doi parteneri au progresat usor in 2012 pentru a atinge 645,9 miliarde de dolari. Taxele vamale intre cele doua blocuri sunt in prezent relativ scazute insa exista in continuare, mai ales de partea
americana, sectoare protejate unde barierele comerciale sunt inca ridicate.

De partea europeana, liberalizarea schimburilor ar aduce in dezbatere agricultura, in special cu privire la problema organismelor modificate genetic (OMG), curente in Statele Unite si proscrise in Uniunea Europeana.