FMI a explicat că avansul protecţionismului şi ameninţarea unui Brexit dur expun cea mai mare economie europeană la riscuri semnificative pe termen scurt, informează Reuters, preluată de Agerpres.

În schimb, pentru 2019 FMI mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut al Germaniei de 2,1%, uşor peste estimările anterioare privind un avans de 2%.

"Riscurile pe termen scurt sunt substanţiale, în condiţiile în care creşterea semnificativă a protecţionismului mondial, un Brexit dur şi o reevaluare a riscurilor suverane în zona euro, ar antrena noi tensiuni financiare care ar putea afecta exporturile şi investiţiile germane", se arată într-un raport al FMI.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat tarife vamale suplimentare pentru o gamă largă de importuri, tarife care riscă să declanşeze un război comercial global, în timp ce Londra şi Bruxelles-ul nu au ajuns încă la un acord cu privire la condiţiile în care se va face ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Chiar dacă a aprobat proiectele noului guvern de coaliţie condus de Angela Merkel vizând majorarea investiţiilor publice şi susţinerea creşterii pe termen lung, FMI estimează că autorităţile de la Berlin ar putea face mai mult.

Ţinând cont de îmbătrânirea rapidă a populaţiei Germaniei, directorii FMI recomandă continuarea creşterii investiţiilor publice în infrastructură şi educaţie, precum şi oferirea de stimulente pentru investiţiile private.

"Astfel de măsuri ar stimula creşterea productivităţii, ar majora producţia pe termen lung şi ar reduce excedentul important de cont curent al Germaniei" subliniază FMI.

Anul trecut, excedentul de cont curent al Germaniei a scăzut până la 8% din PIB, de la un nivel de 8,5% în 2016, dar potrivit celor mai recente estimări ale FMI în acest an ar urma să crească din nou la 8,3% din PIB.