Bomba toxica din mijlocul paradisului. Ce ascunde frumusetea insulelor Maldive
Thilafushi este un oras situat la doar cativa kilometri de Male, capitala din Maldive. Cu toate acestea, este suficient de departe incat sa nu mai aminteasca cu nimic de plajele cu nisip fin si ape cristaline.
La inceput o laguna primitoare, insula artificiala serveste acum drept groapa de gunoi pentru una dintre cele mai exclusiviste destinatii de turism din lume. Potrivit Business Insider, sute de tone de deseuri si materiale toxice din Male si de la hotelurile de lux de pe insulele din apropiere sunt descarcate zilnic in Thilafushi. Iar cantitatea de gunoi continua sa creasca, proportional cu numarul turistilor.
Insula se afla la doar o scurta plimbare cu barca distanta de Male, capitala Maldive si la inceput a fost o laguna curata, denumita Thilafalhu. In 1992 insa, zona a fost transformata intr-un loc de depozitare, pentru a rezolva criza gunoiului din Male.
Situatia deplorabila a zonei a ajuns sa fie cunoscuta datorita vizitatorilor din Maldive. Zilnic, aici se aduc mai bine de 330 de tone de gunoi, dar cantitatea ar putea fi mai mare de atat. Containerele cu deseuri asteapta si cate sapte ore la rand, pentru ca tarmul nu permite decat acostarea unui numai limitat de vase in acelasi timp. Gunoiul este apoi sortat si trimis in diferite zone ale insulei de catre cei 150 de muncitori din Bangladesh care traiesc acolo.
In 2011, din cauza perioadei mari de asteptare pana cand incarcatura avea sa le fie preluata, barcagii au inceput sa descarce mizeria direct in laguna. Oficialii din Male au fost atunci fortati sa inchida temporar insula pentru o curatenie de urgenta.
Initial s-au sapat gropi uriase pentru depozitarea gunoiului, dar in cele din urma cantitatea a devenit prea mare pentru a mai putea fi acoperita cu nisip. O parte din acesta este arsa, ceea ce duce la mari probleme de sanatate si de mediu in zona, in special din cauza obiectelor periculoase, ca bateriile, pentru care nu exista posibilitati de reciclare sau recoltare separata.
Dar cea mai mare problema a activistilor pentru mediu o reprezinta faptul ca, fiind situata la doar un metru deasupra nivelului marii, gunoiul de pe insula s-ar putea revarsa in cele din urma in apa. In prezent, in Thilafushi se mai gasesc cateva fabrici de ambalare a cimentului si imbuteliere a gazului metan.
Pe acelasi subiect: