Jane Holl Lute, fostă responsabilă din cadrul Ministerului american de Interne, s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, fără să facă declaraţii la încheierea reuniunii lor de trei ore.

Ea are prevăzută în cursul zilei o întâlnire şi cu liderul cipriot-turc Mustafa Akinci, care se află la conducerea Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara.

Cipru este divizat de la invadarea de către armata turcă în 1974 a părţii de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat ce viza unirea cu Grecia şi care a provocat o puternică preocupare în rândul minorităţii cipriote-turce.

Potrivit agenţiei cipriote de presă CNA, Lute va avea în curând consultări la Atena, Ankara, Londra şi Bruxelles. Grecia, Turcia şi Marea Britanie sunt din 1960 ''garanţii'' independenţei Ciprului.

Ea va întocmi un raport pe care îl va preda secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care i-a încredinţat recent misiunea de a studia dacă sunt întrunite condiţiile pentru reluarea negocierilor, ce au suferit un eşec în urmă cu un an în Elveţia.

Unul dintre punctele impasului în negocieri se referă la situaţia militarilor turci staţionaţi în partea cipriotă-turcă a insulei. Anastasiades cere retragere lor totală, în timp ce Akinci refuză.