SUA au cele mai mari rezerve de aur din lume, 8.133,5 tone. 

Chiar daca aurul nu mai este utilizat pentru a sustine bancnotele de hartie, el este in continuare o parte importanta din rezervele bancilor centrale din SUA si Europa.

China a inceput sa stocheze aur pentru ca Beijingul vrea sa-i diversifice rezervele valutare. In paralel, exista presiuni pentru ca yuanul chinez sa fie inclus in cosul de valute al Fondului Monetar International, care include dolarul, euro, yenul si lira britanica. 

"Pietele speculeaza de mai multi ani cu privire la rezervele de aur ale Chinei, iar pana acum Banca centrala a Chinei a fost reticenta sa dezvaluie aceste informatii", a declarat Fu Peng, manager de portofoliu la Lianzhan Global Macro Fund Management Co, potrivit Agerpres.

Dezvaluirea acestor informatii ar putea semnala ca Beijingul vrea un rol mai important pentru moneda sa la nivel global prin practicarea unei politici de transparenta deplina. 

China este cel mai mare producator mondial de aur si in prezent se lupta cu India pentru titlul de cel mai mare consumator de aur.

In 2014, pretul aurului a inregistrat al doilea an de scadere consecutiva, o premiera dupa 2000, in conditiile in care dolarul american s-a apreciat pe fondul speculatiilor ca Fed va majora dobanda de referinta pentru prima data dupa 2006.