Atractivitatea euro se datorează parţial interesului investitorilor care renunţă la plasamentele riscante, dar şi optimismului în creştere al acestora referitor la creşterea economică şi inflaţia scăzută din Europa, chiar dacă Banca Centrală Europeană (BCE) nu se grăbeşte să retragă măsurile de stimulare.

Europa devine o destinaţie atractivă pentru a-ţi pune banii să lucreze. Este în mod sigur cazul investitorilor pe termen mediu, care sunt mai sensibili la tendinţele politice şi ciclurile economice”, a spus Viraj Patel, a analist la banca ING în Londra.

În timp ce investitorii nu anticipează că BCE va creşte dobânzile cel puţin până în 2019, analiştii apreciază că îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici de pe continent este tot mai greu de ignorat, atunci când evaluezi euro în raport cu alte monede importante.

Dobânzile europene se află încă aproape de minime record, dar euro a urcat peste pragul cheie de 1,2 dolari pe unitate. Dar în spatele acestei aprecieri se află conştientizarea faptului că BCE ar putea în curând să rămână fără argumente pentru menţinerea măsurilor de stimulare.

Reprezentanţii BCE ar putea ajunge şi ei la această concluzie. Preşedintele BCE Mario Draghi a afirmat vineri că în curând ar putea avea loc o accelerare a creşterii salariilor, contribuind la revenirea inflaţiei mai aproape de ţinta băncii centrale de aproape 2%.

Comentariile lui Draghi le reflectă pe făcute de Yves Mersch, membru în board-ul executiv al BCE, care a spus că pieţele nu ar trebui să se aştepte la o nouă prelungire a măsurilor de stimulare dincolo de septembrie 2018.

Euro a crescut cu 1% săptămâna trecută, cel mai mult după data de 8 septembrie. Analişti intervievaţi de Bloomberg anticipează că euro se va aprecia până la 1,22 dolari pe unitate în 2018 şi la 1,25 dolari pe unitate în 2019.