Clopotul de 13,7 tone din Turnul Elisabeta va fi oprit, pentru a asigura securitatea muncitorilor, se arată într-un document al Camerei Comunelor, după 157 de ani în care a bătut aproape neîntrerupt la fiecare 15 minute.

Clopotul a mai fost oprit pentru mentenanță în 2007, 1985 și 1983, precum și la înmormântarea fostului premier britanic Margaret Thatcher, în 2013, dar niciodată pentru o perioadă atât de îndelungată.

Lucrările de consolidare a celui mai faimos segment a Palatului Parlamentrului britanic vor începe în august, deși autoritățile încă mai dezbat un proiect de renovare a întregii clădiri, care ar putea costa 5,7 miliarde de lire sterline (7,4 mld. dolari) și s-ar putea întinde pe următorii 40 de ani.

Principala problemă cu care se confruntă cladirea este piatra care se erodează din cauza poluării, dar vor fi refăcute și instalația electrică, sistemele de ventilație și instalația sanitară.

Reducerea la tăcere a Big Ben-ului are o importanță majoră în procesul de conservare, care va prelungi viața ceasului”, a explicat în documentul citat Steve Jaggs, responsabil cu funcționarea ceasului.

Jaggs a făcut un apel la populație să vină pe 21 august în Piața Parlamentului, pentru a auzi Big Ben-ul bătând pentru ultima dată, pentru următorii 4 ani.

Turnul Elisabeta, cu o înălţime de 96 de metri, considerat a fi cea mai fotografiată clădire din Marea Britanie, este deja acoperit parţial de schele, ca parte a unui proiect de renovare.

Lucrările vor presupune demontarea orologiului, fiecare rotiţă urmând să fie restaurată. Cele patru cadrane ale ceasului vor fi curăţate şi reparate, ramele lor din fontă vor fi reînnoite, iar limbile vor fi recondiţionate.

Unul dintre cadranele ceasului va rămâne în continuare vizibilă şi funcţională, indicând ora în tăcere, fiind acţionată de un motor electric, până când mecanismul original al orologiului va fi reinstalat.

Toate celelalte clopote care se aud în mod obişnuit la fiecare 15 minute vor înceta să mai bată pe parcursul lucrărilor, care sunt programate să se încheie în 2021, când sunetul cunoscut al lui Big Ben va începe să de audă din nou.