15 mil. euro pe an. Atat vor plati marile banci catre BCE pentru a le supraveghea
Banca Centrala Europeana intentioneaza sa taxeze cu pana la 15 milioane de euro pe an marile institutii de credit, pentru a-si recupera costurile pe care le inregistreaza pentru supravegherea acestora, potrivit Bloomberg.
Din circa 130 de banci pe care le va monitoriza direct, cele mai multe vor plati intre 700.000 de euro si 2 milioane de euro pe an.
Aproximativ 6.000 de banci pe care BCE le va supraveghea indirect vor achita intre 2.000 de euro si 200.000 de euro pe an, suplimentar fata de comisioanele percepute de autoritatile nationale.
BCE preia din noiembrie responsabilitatea supravegherii sectorului bancar, unul dintre pilonii unei uniuni bancare care ar trebui sa consolideze sistemul financiar european.
Banca estimeaza ca Mecanismul Unic de Supraveghere va inregistra costuri de circa 260 de milioane de euro in 2015.
"Nu este niciodata placut sa-ti fie prezentata nota de plata, dar in acest caz primesti ceva in schimb. Cand va reveni increderea in sectorul bancar european, bancile vor beneficia imediat. Diferentele de dobanzi se vor reduce, finantarea va deveni mai ieftina, iar economia se va stabiliza. Toate bancile stiu asta", a declarat Jan Sijbrand, reprezentantul Olandei in Consiliul de Supraveghere al BCE.
Bancile supravegheate cu subsidiare in una sau mai multe tari din zona euro vor primi o singura notificare privind comisionul datorat bancii, potrivit BCE.
Suma perceputa de BCE va depinde de expunerea la risc a institutiei de credit si de activele totale.
Proiectul BCE este supus consultarii cu publicul pana la 11 iulie.