BCE mentine dobanda de politica monetara la minimul record de 0,15%. Draghi: Dobanzile raman la nivelul actual o lunga perioada de timp
Banca Centrala Europeana a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,15%, unde se afla din iunie. Decizia a fost anticipata de toti cei 54 de analistii consultati de Bloomberg.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,15%, 0,4% si, respectiv, -0,1%", se arata in comunicatul bancii.
BCE va mentine dobanzile la nivelul scazut actual o lunga perioada de timp si este gata sa faca si achizitii de active pentru sustinerea economiei zonei euro, daca va fi necesar, a declarat joi presedintele institutiei, Mario Draghi, transmite Bloomberg.
BCE a organizat joi prima sedinta de politica monetara dupa anuntul de luna trecuta privind o serie de masuri de combatere a riscului deflatiei in zona euro. Acestea includ imprumuturi pe termen lung destinate bancilor, cu conditia ca acestea sa crediteze populatia si companiile.
Conferinta de presa a lui Draghi a fost pusa in umbra de datele din SUA, privind cresterea angajarilor peste asteptarile analistilor.
Euro s-a depreciat la 1,3596 dolari pe unitate in timpul conferintei, de la 1,3664 dolari pe unitate.
Luna trecuta, anuntul istoric al BCE privind masurile de stimulare a lasat multe intrebari fara raspuns, iar Draghi a dat joi cateva detalii legate de programul de finantare. El a estimat ca bancile ar putea imprumuta pana la 1.000 de miliarde de euro, in doua licitatii initiale si o serie de licitatii trimestriale.
"Sunt increzator ca bancile vor intelege repede ca, desi sistemul de finantare este complicat, este si atractiv", a spus Draghi.
Pe de alta parte, nu a dat o definitie precisa a volumului de credite pe care ar trebui sa le genereze bancile, pentru continuarea programului de finantare de patru ani, de catre BCE.
Seful BCE nu a dat detalii nici in privinta opiniei institutiei referitoare la achizitiile de active, ca solutie de stimulare a creditarii.
Consiliul guvernatorilor BCE incearca sa opreasca incetinirea inflatiei, intr-o economie a zonei euro care face eforturi de redresare dupa criza datoriilor. Inflatia din zona euro s-a mentinut la nivelul de 0,5% in luna iunie, reprezentand un sfert din tinta de aproape 2% a BCE. Indicatorul se afla sub nivelul de 1% incepand din octombrie 2013.
Draghi a mai spus ca de anul viitor BCE va anunta nivelul dobanzilor de referinta la sase saptamani, in loc de o data pe luna. Banca centrala va face totodata publice minutele sedintelor de politica monetara, la fel ca Rezerva Federala a Statelor Unite si Banca Japoniei.
BCE a redus la inceputul lunii iunie rata cheie la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de institutiile de credit la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care taxeaza banii pastrati de banci in conturi la BCE.
Presedintele institutiei, Mario Draghi, a declarat in iunie ca relaxarea cantitativa, care ar presupune achizitii semnificative de obligatiuni, ramane o optiune pentru banca daca se ajunge la deflatie.