Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) precizeaza ca ministrul Mariana Campeanu va participa, alaturi de omologii sai din statele membre UE, la masa rotunda organizata de Ministerul Federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Germania, in vederea adoptarii unui document comun in cadrul caruia sa fie identificate masurile care se impun pentru implementarea, la nivelul UE, a "Garantiei pentru tineri".

In cadrul vizitei de lucru, ministrul Muncii va avea o intrevedere cu omologul bulgar, la solicitarea acestuia, pe teme privind deschiderea pietei muncii din Germania, incepand cu 1 ianuarie 2014.

"Tot miercuri, in prezenta cancelarului federal Angela Merkel, a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, precum si a ambasadorului Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu, ministrul Campeanu va participa la o conferinta de presa tinuta la Cancelaria federala", se mai arata in comunicatul citat de Mediafax.

Administratia Prezidentiala a transmis, marti, ca presedintele Traian Basescu va face o declaratie de presa inainte de plecarea la Berlin, aceasta fiind programata la ora 11.45 in salonul oficial al Aeroportului International "Henri Coanda", iar la ora 15.15 (ora Romaniei), va participa la Conferinta privind ocuparea tinerilor care va avea loc la Berlin, la Cancelaria Federala.

Gazda conferintei este cancelarul german Angela Merkel, la reuniunea la nivel inalt participand si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele PE, Martin Schulz, presedintele Bancii Europene de Investitii, Werner Hoyer, precum si sefii de stat si de guverne ai tarilor membre, cum ar fi presedintele Frantei, Francois Hollande.

"Conferinta este organizata pe formatul reuniunilor Consiliului European, fiind precedata de o reuniune pregatitoare la nivelul ministrilor de resort", a precizat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca Romaniei ii revin 400 de milioane de euro in perioada 2014-2015 din programul de 6 miliarde euro stabilit de Consiliul European pentru combaterea somajului in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani.

Liderii europeni au ajuns la un acord, in noaptea de joi spre vineri, pentru a accelera deblocarea a sase miliarde de euro pentru lupta impotriva somajului in randul tinerilor, ridicand suma acordata acestui plan la opt miliarde de euro in total.
Comisia Europeana a propus ca cele sase miliarde de euro prevazute pentru angajarea tinerilor in bugetul european pentru 2014-2020 sa fie mobilizati pe doi ani in loc de sapte. Aceasta "Initiativa pentru tineri" priveste regiunile cele mai afectate de somajul in randul tinerilor din 13 state.

Peste 26 de milioane de persoane sunt in somaj in Europa, dintre care 5,6 milioane au varste mai mici de 25 de ani. Situatia este alarmanta in anumite state precum Grecia sau Spania, unde mai mult de un tanar din doi nu este angajat.
In cadrul reuniunii Consiliului Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Afacerile Consumatorului (EPSCO), din 28 februarie, a fost aprobata Recomandarea privind infiintarea unei garantii pentru tineret.

De asemenea, in cadrul negocierilor privind bugetul pe urmatorii sapte ani, a fost promovata Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor, cu o alocare de sase miliarde de euro. Fondurile urmeaza sa fie utilizate pentru a consolida si accelera implementarea masurilor descrise in Pachetul de masuri privind ocuparea tinerilor din decembrie 2012, in special a "Garantiei pentru Tineri".