Seful statului a fost intampinat de omologul sau Gurbangul Berd-Muhamedov la palatul prezidential din Asgabad.

Cei doi sefi de stat au discutat despre cresterea schimburilor comerciale intre cele doua tari dar si despre cooperarea in transporturi, schimbul de informatii privind spalarea banilor si finantarea terorismului. Traian Basescu a subliniat importanta pe care Romania o acorda proiectului Nabucco, un coridor sudic de aprovizionare cu gaz a Uniunii Europene.

"Consideram ca proiectul Nabucco armonizeaza perfect obiectivele strategiei energetice pe termen lung. In acest context, am apreciat, inca o data, disponibilitatea Turkmenistanului de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru piata europeana”, a spus Basescu.

Si de data aceasta, la fel ca acum 3 ani, Traian Basescu a urmat protocolul obligatoriu pentru vizitele prezidentiale in Turkmenistan. A depus o coroana de flori la mormantul fostului lider turkmen Sapar-murat Niazov si a vizitat si cea mai mare moschee din Asia Centrala. A mai plantat un pin, de data aceasta pe Aleea Oaspetilor de Onoare a Monumentului Constitutiei turkmene, unde a fost primit de gazde cu paine si sare.

Turkmenistan este considerat al doilea partener comercial al Romaniei din Asia Centrala. Detine locul patru in lume in privinta rezervelor de gaze naturale si este un important exportator de petrol.