"Joi seara, voi anunta de la Casa Alba decizii in sensul remedierii sistemului american de imigratie, care nu mai functioneaza", a declarat Barack Obama.

De altfel, presedintele Statelor Unite va rosti un discurs pe tema imigratiei vineri, in cursul unei vizite in Las Vegas (statul Nevada).

Declaratia pe care Obama o va face la Casa Alba este programata joi la ora 20.00 (vineri, 3.00, ora Romaniei).

"Toata lumea este de acord ca sistemul nostru de imigratie nu mai functioneaza. Din nefericire, Washingtonul a permis de prea mult timp cresterea tensiunilor pe aceasta tema. Vreau sa prezint lucrurile pe care le pot face, in calitatea de presedinte, pentru a facilita functionarea sistemului de imigratie", a explicat Obama.

Republicanii cauta solutii pentru a bloca masurile lui Barack Obama in privinta imigratiei ilegale

Republicanii din Congresul american cautau, miercuri, modalitati de a-l impiedica pe presedintele Barack Obama sa reglementeze prin decret situatia a milioane de imigranti ilegali, cu riscul de a perturba procesul bugetar, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Congresul dispune de un mijloc de presiune indirecta pentru a bloca viitoarele decrete: voteaza creditele statului federal si poate adauga, cu aceasta ocazie, un articol care intrerupe fondurile serviciilor de imigratie care ar trebui sa acorde permise de munca provizorie imigrantilor ilegali, ceea ce Barack Obama pare hotarat sa faca.

Congresul l-a impiedicat pe Barack Obama sa inchida centrul de detentie de la Guantanamo printr-o tactica similara, interzicand folosirea fondurilor de catre Pentagon pentru transferul detinutilor in Statele Unite.

"Se poate folosi puterea portofelului", a declarat Mitch McConnell, seful republicanilor din Senat. "Dar este important sa avem in vedere ca presedintele dispune de un atu important: vetoul. Prin urmare, vor fi negocieri pe tema finantarii statului, atat in acest an, cat si anul viitor".

Mai exact, republicanii considera ca Barack Obama ar fi dispus sa isi foloseasca dreptul de veto pentru a-si salva una dintre prioritati. Ei stiu ca nu dispun de majoritatea de doua treimi necesara pentru a ignora vetoul, ceea ce ar provoca o paralizie a administratiei federale (shutdown) - un scenariu de criza pe care liderii republicani l-au exclus.

"Nu putem capitula, dar trebuie sa stim sa rezistam in mod inteligent. Daca reactionam excesiv, acest lucru risca sa se intoarca impotriva noastra in loc sa se intoarca impotriva presedintelui Obama", a recunoscut senatorul republican Lindsey Graham.

Conservatorii au sugerat sa voteze o serie de legi de finantare normala pentru tot statul federal, cu exceptia Departamentului pentru Securitate Interna, de care depind serviciile de imigratie. Un eventual "shutdown" nu ar viza, prin urmare, decat acesti functionari si ar ocoli restul administratiei.

"Daca presedintele refuza sa accepte legea finantarii Departamentului pentru Securitate Interna (..) va fi singurul responsabil de consecinte", a afirmat senatorul republican Ted Cruz, din cadrul Tea Party, miercuri, intr-un articol publicat pe site-ul Politico.

"Vom fi obligati sa recurgem la instrumentele oferite Congresului de Constitutie pentru a impiedica administratia dumneavoastra sa va puna in aplicare planul ", au amenintat intr-o scrisaare presedintii celor doua comisii din Camera Reprezentantilor care au tutela imigratiei, Bob Goodlatte si Michael McCaul.

Republicanii nu au aprobat inca aceasta strategie, deoarece obstacolele nu sunt neglijabile: democratii pastreaza controlul Senatului pana in decembrie si, incepand din ianuarie, ei vor avea doar o minoritate de blocaj.

In plus, Congresul trebuie sa adopte imperativ o lege a finantarii pana la 11 decembrie. "Suntem in curs de a examina numeroase optiuni", a declarat John Boehner, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor.

Senatul, aflat sub controlul republicanilor incepand din ianuarie, ar putea decreta un armistitiu privind confirmarea ambasadorilor, judecatorilor si responsabililor administratiei numiti de presedintele american, perturband astfel activitatea executivului si justitiei federale. Potrivit Constitutiei, Senatul trebuie sa confirme mii de candidati in posturi federale.

"Noul sef al majoritatii, care va prelua functia in ianuarie, va anunta refuzul Congresului de a confirma alte persoane, numite in administratie sau justitie, cu exceptia celor pentru posturi vitale din cadrul securitatii nationale, atat timp cat amnistia ilegala persista", pledeaza Ted Cruz.

Senatorul texan este foarte departe de a intruni unanimitatea in cadrul grupului republican din Senat, dar influenta sa este puternica pe langa zeci de reprezentanti ai Tea Party din cadrul Camerei Reprezentantilor.

In sfarsit, Congresul ar putea vota pentru condamnarea simbolica a presedintelui sau ar putea contesta decretele acestuia in justitie, precum reforma sistemului de sanatate.

"Presedintele poate fi vizat de cenzura. El poate fi urmarit in justitie de catre Congres", a declarat Bob Goodlatte, presedintele Comisiei juridice din Camera Reprezentantilor, pentru CNN. "Exista multe alte solutii".