Obama, aflat in prezent in vacanta in Hawaii, a promulgat textul cu ajutorul tehnicii "stiloului automat" ("autopen"), la care a mai recurs deja in trecut, a anuntat presedintia intr-un comunicat emis joi.

Presedintele a promulgat joi si legea cu privire la bugetul Pentagonului pentru anul in curs, in suma de aproximativ 633 de miliarde de dolari (aproximativ 480 de miliarde de euro), a anuntat Casa Alba.

In afara de acoperirea cheltuielilor obisnuite de functionare a armatei, legea prevede o insaprire a sanctiunilor economice impotriva Iranului, deblocarea de fonduri suplimentare pentru finantarea Razboiului din Afganistan si consolideaza securitatea in misiunile diplomatice americane din lume.

Bursa din Statele Unite a deschis in crestere puternica

Bursa din Statele Unite a deschis in crestere puternica sedinta de miercuri, prima din acest an, dupa ce Congresul american a ajuns la un acord pentru evitarea activarii automate la inceputul acestui an a unui set de majorari de taxe si reduceri de cheltuieli, potrivit MarketWatch.

Indicele industrial Dow Jones a avansat cu 1,14%, Standard & Poor's 500 cu 1,34%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 2,47%.

Congresul SUA a adoptat legislatia necesara pentru a evita cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli cu un impact total de 600 de miliarde de dolari. Analistii estimau ca aceste masuri de austeritate ar fi condus la incetinirea puternica a economiei americane.

Pietele europene au crescut miercuri, urmand burselor din Asia, care au urcat de asemenea sustinute de decizia din Congresul american.

Intelegerea din Congres nu este atat de ampla pe cat ar fi vrut investitorii, intrucat nu introduce masuri semnificative de reducere a deficitului bugetar si nu abordeaza problema plafonului de indatorare al Statelor Unite.