Fed se razgandeste si continua achizitiile lunare de obligatiuni, pe fondul reducerii estimarilor privind cresterea PIB. Analistii, ingrijorati de soliditatea economiei SUA
Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a decis miercuri sa continue achizitiile lunare de obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, in pofida asteptarilor majoritatii analistilor la o reducere de circa 15 miliardede dolari, printre motive institutia mentionand nivelul ridicat al somajului, scrie Mediafax.
Fed a mentionat si reducerea cheltuielilor guvernamentale, precum si cresterea dobanzilor la creditele ipotecare, care "restrictioneaza cresterea economica".
Decizia a luat prin surprindere analistii, care se asteptau ca banca centrala americana sa restranga achizitiile lunare de obligatiuni cu 10-20 miliarde de dolari.
Investitorii de pe Wall Street ar putea sa devina ingrijorati de noile temeri exprimate de Fed in legatura cu soliditatea economiei americane.
Fed a incercat, in comunicatul publicat la sfarsitul sedintei de politica monetara derulata pe parcursul a doua zile, sa calmeze investitorii, notand redresarea treptata a economiei din ultimul an.
Institutia a redus totodata estimarea referitoare la cresterea economiei SUA in acest an, pentru a treia oara in acest an, anticipand un avans de 2%-2,3%, in loc de 2,3%-2,8%. Pana in 2016, banca centrala prognozeaza accelerarea cresterii la 2,5%-3,3%.
Fed a revizuit in scadere si estimarea de crestere pentru 2014 si a mentinut-o pe cea pe 2015. Banca centrala se asteapta pentru acest an la o inflatie de pana la 1,2%, care se va accelera la 1,7%-2% pana in 2016.
Indicii bursieri, la maxime istorice
In aceste conditii, majoritatea oficialilor Fed anticipeaza ca dobanzile pe termen scurt vor incepe sa creasca din 2015, iar pana la sfarsitul lui 2016 vor fi aproape de 2%, fata de nivelul de aproape zero in prezent. Pana la sfarsitul lui 2015 aceste dobanzi vor fi de aproape 1%. Este pentru prima oara cand Fed publica o estimare privind nivelul dobanzilor in 2016.
In urma informatiilor, indicii Standard&Poor’s 500 si Dow Jones au inversat evolutia negativa din prima parte a sedintei de tranzactionare si sunt in urcare cu 0,8%, respectiv 0,9%, atingand maxime istorice.
Randamentul titlurilor de Trezorerie pe termen de 10 ani a scazut cu 0,1 puncte procentuale, la 2,755%.
Indicele ICE al dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de un cos de sase valute importante, este in declin cu 0,76%, la 80,436 puncte. Euro este in urcare cu 0,74%, la 1,3476 dolari pe unitate.