Bancile din Grecia ar putea ramane fara bani in trei luni si jumatate. Pe fondul incertitudinilor economice, clientii retrag din conturi 2 mld. euro saptamanal
Clientii bancilor din Grecia retrag din conturi circa 2 miliarde de euro saptamanal, iar daca ritmul nu va incetini, institutiile bancare vor ramane fara garantii pentru accesarea de noi credite in trei luni si jumatate, potrivit estimarilor JP Morgan, relateaza Reuters, citata de Mediafax.
Conform calculelor JP Morgan, bancile elene au cheltuit deja in acest an 80 miliarde de euro dintr-o finantare externa de maxim 108 miliarde de euro oferita de Banca Centrala Europeana (BCE) si de Banca Nationala a Greciei, de unde rezulta ca mai au la dispozitie 28 miliarde de euro pentru garantarea obtinerii de noi imprumuturi.
Retragerile de depozite din conturile bancare din Grecia, calculate pe baza cererii institutiilor bancare elene de fonduri externe, au insumat de la inceputul anului 21 miliarde de euro, dintre care 17 miliarde de euro au fost retrase inaintea alegerilor parlamentare din 25 ianuarie, castigate de partidul de stanga radicala Syriza.
In ianuarie, BCE a decis sa nu mai permita bancilor elene folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE, punand presiune pe banca centrala a Greciei si pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.
In aceste conditii, banca centrala a Greciei furnizeaza bancilor lichiditatile de care acestea au nevoie prin accesarea programului de finantare de urgenta ELA (emergency liquidity assistance) de la BCE, program care a fost suplimentat luna trecuta pana la 65 miliarde de euro.
Principala problema cu creditele acordate prin ELA o reprezinta nivelul mai mare al dobanzii, de 1,55% pe an, fata de dobanda de 0,05% pe an pe care BCE o cere bancilor centrale din zona euro pentru imprumuturile obisnuite.
Potrivit JP Morgan, bancile au utilizat deja fondurile disponibile prin programul ELA, iar singurele garantii de care dispun in prezent sunt obligatiunile oferite in 2012-2013 de creditorii din zona euro prin intermediul Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (EFSF).
Pe acelasi subiect: