Bancherii nu se vor grabi sa ieftineasca ipotecarele in lei, care ar ramane singura alternativa pentru clientii care doresc sa se imprumute pentru a-si cumpara o casa, in conditiile restrictiilor pe care BNR le pregateste la finantarile in valuta, considera analistii, citati de Ziarul Financiar.

"Ieftinirea creditelor in lei poate veni numai din scaderea dobanzilor interbancare. Marja fixa a bancilor este destul de mica in acest moment la creditele imobiliare, de circa 3-3,5%, astfel ca ieftinirea nu poate veni de aici. Depinde de cum va evolua si dobanda de politica monetara", considera Liviu Andrei, directorul general al brokerului de credite Alliance Finance.

Un nou regulament al BNR, aflat deocamdata in faza de proiect, vizeaza limitarea sumei imprumutate la cel mult 70% din valoarea garantiei in cazul creditelor imobiliare in valuta, fata de 85% la finantarile in lei.

Masura vine in conditiile in care mai mult de 95% din creditele ipotecare acordate in prezent sunt in valuta, in conditiile in care diferenta de dobanda intre lei si euro ramane semnificativa. Diferentialul de dobanda ajungea la sfar¬situl lunii iulie la circa trei puncte procentuale. Dobanda anuala efectiva medie la finantarile in euro era de 6,4% pe an, in timp ce la lei lei ajungea la 9,4% pe an, potrivit datelor BNR.

De exemplu, la un credit ipotecar in valuta 40.000 de euro, la o dobanda de circa 6% pe an, clientul achita dupa 30 de ani 94.000 de euro. La un credit cu o valoare similara, dar in lei si cu o dobanda mai mare cu trei puncte procentuale, suma rambursata de client la finalul celor 30 de ani de contract este insa de 527.000 lei (echivalentul a 124.000 de euro). Rata lunara la un imprumut in lei este mai mare cu echivalentul a 85 de euro.

Citeste si

Agricultura ecologica, intre hrana viitorului si o bula speculativa. De ce renunta producatorii la culturile eco si cum se explica diferentele de preturi

Cea mai puternica femeie de pe Wall Street a ramas somera. Pretul unei cariere intr-o lume a barbatilor: “Nu mi-am dat seama cand am trecut de 40 de ani.”