Banca Vaticanului, acuzata de lipsa de transparenta, isi va publica bilantul pe internet, la sfarsitul acestui an
Banca Vaticanului, acuzata deseori de opacitate, isi va publica bilantul si alte documente pe un site de Internet, incepand cu sfarsitul acestui an, a declarat marti presedintele institutiei, Ernst von Freyberg, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Infiintarea site-ului are ca obiectiv o transparenta mai mare si o deschidere mai mare catre exterior, a explicat von Freyberg, citat de agentia italiana de presa Ansa.
Masura este un nou pas in politica de reforme adoptata de Vatican in ultimii doi ani in privinta institutiei sale financiare, suspectata ca ar fi fost implicata in activitati de spalare de bani.
Ernst von Freyberg a fost numit la conducerea Bancii Vaticanului in luna februarie, postul de presedinte fiind vacant timp de noua luni.
Banca a fost scena unor scandaluri de amploare, cele mai ample dupa cel din 1982, care a implicat loja masonica ilegala P2, CIA si mafia.
In iulie anul trecut, un raport al Moneyval, un grup de experti al Consiliului Europei, a estimat ca autoritatile din Vatican au parcurs un drum lung, intr-un timp scurt, dar ca mai sunt lucruri de facut.
Una dintre problemele identificate este ca institutia financiara, care detine 33.404 conturi, nu a realizat inca o baza de date cu clientii, asa cum s-a angajat la sfarsitul anului 2012.
O alta solicitare a expertilor este ca Banca Vaticanului sa fie supravegheata "intr-o maniera independenta".
Expertii au indoieli in ceea ce priveste puterea reala a Autoritatii de Informatii Financiare creata in decembrie 2010 la initiativa Papei Benedict al XVI-lea, condusa de un expert elvetian in combaterea spalarii banilor, Rene Brulhart.
Banca Vaticanului a fost fondata in 1942, are active de 5 miliarde de euro si administreaza conturile a mai multe mii de ordine religioase si asociaţii catolice.
Mai multe despre:
#Banca Vaticanului#Vatican
Pe acelasi subiect: