Banca Italiei aproba un plan de salvare a bancii Monte dei Paschi cu pana la 6,6 mld. euro, la o zi dupa ce Guvernul a anuntat inchiderea altor doua banci cu probleme de finantare
Monte dei Paschi
Banca Italiei a obtinut toate aprobarile necesare din partea autoritatilor europene pentru planul de recapitalizare a bancii Monte dei Paschi di Siena cu pana la 6,6 miliarde de euro, a declarat viceguvernatorul bancii centrale, Fabio Panetta, transmite Reuters.
Panetta a afirmat luni, la un briefing de presa, ca planul de salvare a Monte dei Paschi, a patru mare banca din Italia, a fost aprobat.
La acelasi briefing, directorul pentru supraveghere a bancilor, Carmelo Barbagallo, a spus ca Comisia Europeana trebuie doar sa isi oficializeze acordul, dar ca nu exista indoieli ca, spre deosebire de bancile regionale Popolare di Vicenza si Veneto Banca, Monte dei Paschi va putea obtine fonduri de stat pentru a-si continua activitatea.
Barbagallo a aratat ca Monte dei Paschi va vinde un portofoliu de credite neperformante, operatiune care este un element central al planului de salvare, datorita faptului ca fondul de salvare a sectorului bancar Atlante poate acum sa il cumpere cu bani alocati anterior bancilor Veneto.
Veneto Banca si Banca Popolare di Vincenza, inchise cu 17 mld. euro
Italia va inchide bancile regionale Veneto Banca si Banca Popolare di Vincenza, intr-un acord care poate costa statul pana la 17 miliarde de euro, iar activele bune ale acestora vor fi preluate de cea mai mare banca de retail din tara, Intesa Sanpaolo.
Guvernul va plati Intesa 5,2 miliarde de euro si ii va da garantii de pana la 12 miliarde de euro, pentru a prelua ceea ce va ramane din Veneto Banca si Banca Popolare di Vincenza, care s-au prabusit dupa ani de zile de management defectuos si credite neperformante.
Ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, a spus ca fondurile totale mobilizate de stat vor fi de pana la 17 miliarde de euro, suma de trei ori mai mare fata de estimarea facuta initial pentru recapitalizarea celor doua banci cu fonduri publice.
Acordul, aprobat de Comisia Europeana, permite Italiei sa rezolve criza bancara in termeni proprii, asigurandu-se ca cele doua banci din nordul Italiei nu vor fi inchise potrivit reglementarilor dure ale UE.
”Cei care ne critica sa spuna care ar fi alternativa mai buna, pentru ca eu nu o vad”, a declarat Padoan dupa ce guvernul a pregatit in timpul weekend-ului decretul de lichidare a bancilor, scrie News.ro.
Decretul stipuleaza ca sucursalele celor doua banci si angajatii lor vor face parte din Intesa Sanpaolo, incepand de luni, pentru a evita retragerile de fonduri din depozitele clientilor, care s-ar fi putut extinde la nivelul intregului sistem bancar. Decretul trebuie votat de catre Parlament in termen de 60 de zile.
Pe acelasi subiect: