Comitetul de politică monetară condus de guvernatorul Naci Agbal a majorat dobânda de bază de la 10,25% până la 15% şi a promis că va continua să înăsprească politica monetară până când va avea loc o scădere de durată a inflaţiei.

"Comitetul a decis să implementeze o înăsprire monetară transparentă şi puternică pentru a elimina riscurile la adresa perspectivelor de inflaţie şi a restabili procesul dezinflaţionist", a informat Banca Centrală a Turciei într-un comunicat de presă.

Imediat după această decizie, lira turcească s-a apreciat cu 2,5% ajungând până la 7,495 lire pentru un dolar, cea mai bună cotaţie a monedei turceşti în ultimele două luni.

"Aceasta a fost, cu siguranţă, cea mai bună şi mai logică decizie", a spus Timothy Ash, analist la Bluebay Asset Management din Londra, scrie Agerpres.

Lira turcească a fost una dintre monedele emergente cu cele mai proaste performanţe în acest an, după o depreciere de 21% în raport cu dolarul ca urmare a îngrijorărilor cu privire la diminuarea rezervelor valutare ale Turciei şi a capacităţii Băncii Centrale de a face faţă nivelului ridicat al inflaţiei.

Însă o restructurare majoră a echipei de conducere adoptată la începutul acestei luni, care a inclus numirea unui nou ministru de Finanţe şi a unui nou guvernator al Băncii Centrale, a determinat o creşterea a cererilor investitorilor pentru lira turcească, care s-a apreciat cu 11% pe parcursul săptămânii trecute.