François Hollande "nu a fost foarte explicit", dar propunerea lui se reduce la "crearea unor cluburi in interiorul clubului", a acuzat Coelho.

Regulile acestei "avangarzi" ar fi "diferite de cele definite la origine", iar statele membre "reactioneaza, in general, cu o anumita rezerva la acest gen de idei", a adaugat el. 

Prim-ministrul portughez a tinut sa sublinieze ca nu pot fi "sase state care sa le spuna celorlalte ce vor trebui sa puna in aplicare" atunci cand vor dori, la randul lor, sa se alature grupului. 

Cu toate acestea, Pedro Passos Coelho a salutat "vointa de a merge mai departe in reforma" institutiei zonei euro. 

Presedintele Frantei a lansat duminica ideea unei "avangarzi" a zonei euro, constituita cu tarile "care vor decide in acest sens", fara sa precizeze conturul. 

La randul sau, premierul francez, Manuel Valls, a afirmat ca aceasta avangarda va fi constituita din cele sase tari fondatoare ale constructiei europene: Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg.

Franta este pregatita sa participe "la o organizare intarita" a zonei euro, a spus presedintele Hollande, potrivit unui articol din Le Journal du Dimanche, transmite Agerpres.

"Zona euro a reusit in aceasta saptamana sa-si reafirme coeziunea cu Grecia. Calitatea relatiei franco-germane a fost pentru multi. Spiritul european a prevalat".

"Dar nu putem sa ramanem acolo. Am propus sa reluam ideea lui Jacques Delors, a unei guvernari din zona euro si sa adaugam la aceasta un buget specific precum si un parlament pentru a asigura controlul democratic", a adaugat seful statului francez. 

"Impartirea unei monede este mult mai mult decat a dori o convergenta. Este o alegere facuta de 19 tari deoarece era in interesul lor. Niciun guvern timp de 15 ani nu si-a asumat responsabilitatea de a iesi" din zona euro, a subliniat François Hollande. 

"Aceasta alegere cere o organizare intarita si cu tarile care vor decide, o avangarda. Franta este pregatita deoarece, asa cum ne-a demonstrat Jacques Delors, ea creste mereu atunci cand este la initiativa Europei", a apreciat presedintele francez