După 47 de ani de apartenenţă la UE, Marea Britanie a părăsit blocul comunitar la 31 ianuarie, dar are până la sfârşitul anului o perioadă de tranziţie pentru a ajunge la un acord comercial cu fostul său partener.

Firmele care oferă servicii financiare continuă să aibă acces liber la pieţele din UE, conform aranjamentelor pentru perioada de tranziţie care se încheie la 31 decembrie.

Marile bănci şi-au deschis deja hub-uri în blocul comunitar pentru a continua să-şi servească clienţii acolo. Autoritatea Bancară Europeană susţine că aceste bănci trebuie acum să-şi finalizeze "executarea deplină" a planurilor lor legate de Brexit, aşa cum s-a stabilit în noile lor licenţe.

"În special, instituţiile financiare trebuie să se asigure că atât capacitatea de gestionare aferentă, cât şi capacităţile adecvate de gestionare a riscului, sunt poziţionate eficient înainte de termen. Acestea trebuie să fie proporţionale cu magnitudinea, obiectivul şi complexitatea activităţilor lor", se arată în comunicatul EBA.

Divizia de supervizare a Băncii Centrale Europene (BCE) a procesat aproximativ 25 de cereri de licenţă de la băncile care se relochează în zona euro şi estima recent că, în urma Brexitului, 42 de bănci din zona euro îşi vor menţine sucursalele în Regatul Unit.

Instituţiile financiare cu sediul în Londra trebuie să solicite o licenţă nouă sau să o extindă pe cea actuală pentru a putea oferi servicii bancare în blocul comunitar şi după Brexit.