Insolventa Alpine, anuntata miercuri, a impovarat statul austriac cu pierderi din cauza garantiilor acordate companiei si pune in pericol 5.000 de locuri de munca, potrivit cotidianului New York Times, preluat de Mediafax.

"In astfel de perioade, intrucat criza este departe de a se fi incheiat, trebuie sa mentinem o politica hotarata si sa luptam pentru fiecare loc de munca. Vom creste investitiile in economie cu 500 de milioane de euro, la 5 miliarde de euro", a declarat cancelarul Werner Faymann.

Suplimentarea cheltuielilor se va face utilizand diverse fonduri de rezerva si va viza asigurarea de locuinte sociale, sprijin pentru ingrijirea copiilor, extinderea retelei de cale ferata si siguranta tunelurilor din tara. Austria are cel mai redus somaj din UE.

Alpine Holding este detinuta de Fomento de Construcciones&Contratas (FCC), cea mai mare companie de constructii de Spania. Alpine Bau are datorii de 2,56 miliarde de euro. Nivelul obligatiilor financiare este mai mare decat cel al grupului industrial A-Tec Industries, in 2010, si al companiei de retail Konsum din 1995, intrate si ele in insolventa. Astfel, insolventa Alpine este cea mai mare din istoria postbelica a Austriei, a declarat Hans-Georg Kantner, purtator de cuvant al asociatiei de protejare a creditorilor Kreditschutzverband von 1870.

Alpine Bau a depus un plan de restructurare prin care diviziile viabile vor continua sa functioneze, urmand sa fie salvate 4.600 din 6.500 de locuri de munca, iar restul grupului va fi vandut sau inchis. Potrivit planului, care trebuie aprobat de un administrator special numit de Curtea Comerciala, grupul va plati creditorilor aproximativ 20% din datorii, in urmatorii doi ani.