Noul acord va servi drept bază în încercarea de a pune capăt disputelor dintre cele două mari puteri, informează cotidianul South China Morning Post, potrivit Agerpres.

Cotidianul citează surse apropiate negocierilor, care au explicat că "Washingtonul a trimis o invitaţie şi Beijingul a acceptat".

Delegaţia chineză va ajunge sâmbătă la Washington unde va rămâne "timp de câteva zile", până la mijlocul săptămânii viitoare.

Deşi nu există încă o confirmare oficială din partea niciuneia dintre cele două părţi, reprezentantul pentru Comerţ Exterior american, Robert Lighthizer, a semnalat la mijlocul acestei luni că scopul este semnarea respectivului acord în prima săptămână din ianuarie.

Sursa citată de către cotidianul din Hong Kong, spune că Liu şi nu preşedintele Xi Jinping va fi cel care va semna acordul.

China şi SUA au anunţat pe 13 decembrie "prima fază" a unui acord comercial, în urma căruia Washington va retrage parţial taxele adăugate începând din martie 2018 şi Beijingul va începe să cumpere mai multe produse americane pentru a încerca să corecteze dezechilibrul schimburilor comerciale dintre cele două puteri.

Până în prezent nu au fost făcute publice prea multe detalii privind conţinutul "fazei unu" şi nici compromisurile la care s-au angajat cele două părţi.

Pactul implică, după cum a explicat Lighthizer, să se menţină momentan taxele de 25% pentru importuri din China în valoare de 250 miliarde dolari, precum şi taxe reduse de 7,5% pentru importuri adiţionale în valoare de circa 120 miliarde dolari.

Presa oficială chineză menţiona atunci că SUA s-au angajat să retragă, etapizat, taxele adiţionale pe care le-a impus şi că Beijingul va face acelaşi lucru.

Tensiunile comerciale dintre cele mai mari două economii au avut profunde consecinţe mondiale.

În ultimele sale previziuni privind creşterea mondială, publicate în octombrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus previziunile de expansiune la 3 % anul acesta, cu două zecimi mai puţin faţă de cât estimase în iulie, din cauza acestei dispute.