Welby, membru al Comisiei transpartinice pentru standarde in domeniul bancar, considera ca bancherii ar trebui sa treaca prin mai multe examene pentru a ridica standardele din industria financiara si pentru a restaura increderea publicului larg in profesia de bancher.

"In banking si in City of London (cartierul financiar - n.r.) o cultura de indreptatire a afectat mai multe zone, nefiind generalizata, astfel incat pare sa deconecteze (profesia) de ceea ce sunt considerate standarde rezonabile in alte parti ale lumii", a afirmat arhiepiscopul pentru Financial Times, preluat de The Guardian. 

Justin Welby, fost executiv in industria petrolului, crede ca guvernul ar trebui sa ia in calcul infiintarea unei institutii de reglementare a profesiei de bancher, asemenea Consiliului General al Medicilor, care sa impuna respectarea unor standarde. 

"Bancile sunt entitati incredibil de complicate. Ideea ca un om poate ocupa pozitii de o responsabilitate uriasa fara vreo pregatire oficiala in acest sens este surprinzatoare", a spus el. 

Arhiepiscopul de Canterbury a amintit si despre temerile guvernatorului Bancii Angliei, Mervyn King, al carui mandat se va incheia in aceasta vara, ca unele banci au active neperformante mult prea mari si ar putea avea nevoie de recapitalizare din bani publici. 

"O abordare etica presupune, in parte, transparenta si un simt al realitatii in privinta situatiei in care te regasesti", a afirmat Welby. 

El a mai spus, sambata, la postul radio 4, ca Marea Britanie se afla intr-o situatie de depresiune economica, iar revenirea ar putea dura "o generatie". 

"Suntem cu mult sub nivelul din 2007 in privinta activitatii economice, PIB-ului, vorbim astfel de destul de mult timp", a spus arhiepiscopul.