În pofida deciziei Băncii Centrale de a majora dobânda de bază la 60%, moneda argentiniană s-a depreciat cu 13,5%, cel mai mare declin înregistrat într-o singură zi, scrie Agerpres.

De la începutul anului şi până în prezent peso-ul a pierdut 53% din valoare şi joi seara se tranzacţiona la 39,87 peso pentru un dolar, faţă de aproximativ 18 peso pentru un dolar la începutul anului.

Agenţia de evaluare Moody's a apreciat că decizia Băncii Centrale "este un semnal clar că măsurile de politică economică nu au fost suficiente pentru a ţine sub control presiunile financiare cu care se confruntă Argentina."

În replică, ministrul Trezoreriei, Nicolas Dujovne, a promis că luni va anunţa un nou set de măsuri economice şi în 2019 va ţinti un deficit fiscal mai mic decât actuala ţintă de 1,3% din PIB, pentru a reduce nevoia guvernului de a accesa pieţele de obligaţiuni.

Anterior, preşedintele Argentinei, Mauricio Macri a cerut Fondului Monetar Internaţional (FMI) să accelereze eliberarea de fonduri din programul de sprijin, în valoare de 50 de miliarde de dolari. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat miercuri că Fondul va analiza această cerere.

Potrivit datelor oficiale, Argentina are de rambursat anul viitor datorii în monedă locală şi valută în valoare de 24,9 miliarde de dolari. În luna iunie a acestui an FMI şi Argentina au încheiat un acord de împrumut de 50 de miliarde de dolari, iar o primă tranşă de 15 miliarde de dolari a fost deja eliberată.