Anul 2017 in lume: Tesla incepe productia de serie a masinilor electrice, decizii cruciale pe piata petrolului, Snapchat se listeaza la bursa si Apple isi inaugureaza un sediu SF
Anul 2016 a generat unele evenimente memorabile pentru companii, de la banci europene care au incheiat acorduri majore in SUA pentru inchiderea unor investigatii, intre care si Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, si pana la proiectul pilot al Uber pentru automobile autonome in Pittsburgh, iar 2017 promite sa fie la fel de interesant, potrivit Financial Times, preluat de News.ro.
Oferta de preluare a AT&T pentru Time Warner
AT&T a oferit 85 de miliarde de dolari pentru preluarea Time Warner, dar propunerea este in expectativa, companiile asteptand sa vada daca administratia presedintelui ales Donald Trump va bloca acordul.
In timpul campaniei electorale, Trump a criticat tranzactia prin care cea mai mare companie de telecomunicatii din SUA vrea sa cumpere Time Warner, proprietarul Warner Brothers, CNN si HBO.
Tesla Motors se pregateste sa lanseze productia de serie a automobilului Model 3
Este un moment crucial pentru Tesla Motors si eforturile sale de a lansa un automobil electric de serie. Tesla a promis ca va lansa productia automobilului Model 3 la jumatatea anului 2017, vanzarile urmand sa creasca rapid la 500.000 de unitati, echivalente cu numarul total de vehicule comercializate la nivel mondial in 2015.
Compania condusa de Elon Tusk a atras avansuri cumulate de circa 12 miliarde de dolari pentru achizitia noilor automobile. Tesla are insa un istoric de amanare a termenelor proprii.
AstraZeneca va anunta in 2017 rezultatele unui test pentru un nou medicament destinat imunoterapiei
AstraZeneca urmeaza sa anunte in 2017 rezultatelor unui test amplu al unui medicament destinat imunoterapiei, destinat sa transforme corpul uman intr-o arma impotriva cancerului.
Studiul cunoscut sub numele Mystic, testeaza medicamentul durvalumab, ca alternativa la chimioterapie pentru pacientii netratati de cancer pulmonar, fie singur fie in paralel cu o alta forma de imonoterapie. Daca va avea succes, durvalumab va propulsa Astra in pozitia de lider pe piata imonoterapiilor.
Noul sediu central al Apple
Prima lansare majora de produse a Apple in 2017 va avea loc la un nou sediu central. Campus 2, cunoscut mai bine ca ”spaceship”, este in constructie de mai mult timp decat exista iPhone.
Planurile pentru constructia cladirii circulare si a curtii centrale au fost lansate de co-fondatorul Apple Steve Jobs impreuna cu arhitectul britanic Norman Foster, aceasta avand rolul sa incurajeze colaborarea. Primii dintre cei 13.000 de angajati vor incepe sa se mute in noul sediu la inceputul lui 2017. Noul iPhone ar putea di lansat intr-un auditorium cu 1.000 de locuri.
Reuniune cruciala a OPEC in luna mai
Membrii Ocartelului petrolier OPEC se vor reuni la Viena in luna mai pentru a decide daca sa continue reducerea productiei convenita in noiembrie, care a contribuit la cresterea preturilor dupa doi ani de scaderi.
Decizia nu va fi simpla, unul dintre motive fiind si faptul ca Rusia si alti producatori din afara OPEC au convenit la randul loc sa limiteze livrarile.
O alta complicatie pentru OPEC ar fi cresterea productiei petrolului de sist din Statele Unite, de catre producatori precum Continental Resources, sau de catre grupuri majore ca ExxonMobil.
RBS se pregateste pentru un acord de inchidere a unei investigatii in SUA
Banca britanica RBS se pregateste sa incheie un acord de mai multe miliarde de dolari in SUA pentru inchiderea unei investigatii a Departamentului de Justitie referitoare la tranzactii incorecte cu obsigatiuni garantate prin ipoteci. Unii analisti cred ca valoarea acordului va fi mai mare ca alte acorduri de acest tip. Deutsche Bank a acceptat inainte de Craciun sa plateasca 7,2 miliarde de dolari.
Ofeta publica initiala a operatorului retelei de socializare Snap
Investitorii in industria tehnologiei vor urmari cu atentie oferta publica initiala a Snap, asteptata cel mai devreme in luna martie. Snap, proprietarul aplicatiei foto Snapchat, vrea sa fie prima dintr-o noua generatie de companii mega-unicorn, startup-uri private evaluate la peste 10 miliarde de dolari in ofertele publice. Oficialii Snap spera sa obtina prin listare o evaluare de pana la 25 de miliarde de dolari.
Volkswagen vrea inchiderea unei investigatii penale in SUA in scandalul emisiilor
Volkswagen vrea sa obtina inchiderea unei investigatii penale a Departamentului de Justitie din SUA legata de scandalul emisiilor utomobilelor diesel, care ar putea implica o amenda de mai multe miliarde de dolari.
La peste un an de la izbucnirea scandalului in care VW a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule diesel din intreaga lume cu softuri ilegale care redus emisiile in timpul testelor, compania germana spera ca in 2016 sa lase in urma problemele. VW a bugetat 18,2 miliarde de euro pentru acoperirea costurilor si a convenit cea mai mare campanie de rechemari de vehicule din storia SUA.
Vor fi analizate megacorduri din afacerile agricole
Viitoarea forma a industriei care aprovizioneaza fermierii cu seminte si ingrasaminte chimice va fi decisa in 2017. Un val de acorduri intre cei mai mari producatori de acest tip vor fi analizate de autoritatile de reglementare.
Tranzactiile, preluarea de catre Bayer a Monsanto, pentru 66 miliarde de dolari, fuziunea de 130 de miliarde de dolari dintre Dow Chemical si DuPont si achizitia Syngenta de catre ChemChina, pentru 44 miliarde de dolari,, vor concentra peste 60% din piata produselor destinate agriculturii la doar trei companii.
Fosti directori ai Tesco vor fi judecati pentru frauda
Trei fosti directori ai grupului de retail Tesco vor fi judecati in deptembrie dupa ce au fost acuzati in Marea Britanie de frauda si fals in contabilitate. Investigatia a inceput in 2014, cand director general al Tesco, Dave Lewis, a dezvaluit ca grupul a supraevaluat profiturile. Cei trei fosti directori, Christopher Bush, John si Carl Rogberg au anuntat deja ca vor pleda nevinovat.
Pe acelasi subiect: