Sistemul era activat atunci cand s-a petrecut accidentul, la 7 mai, pe un drum din Florida (sud-est).

Agentia americana pentru securitate rutiera (NHTSA) a precizat intr-un comunicat ca accidentul a avut loc atunci cand "un camion a virat la stanga in fata masinii Tesla la o intersectie". "Conducatorul masinii Tesla a murit in urma ranilor suferite", pecizeaza NHTSA, mentionand ca la acel moment autovehiculul era "pe sistem de pilotare automata".

"Ceea ce stim este ca masina rula pe o autostrada cu sens dublu cu sistemul Autopilot activat atunci cand un camion s-a pozitionat perpendicular pe Model S. Nici sistemul Autopilot, nici conducatorul auto nu au detectat manevra camionului si prin urmare nu s-a franat", a precizat Tesla.

Berlina Model S este unul din cele doua modele ale constructorului californian de vehicule electrice de lux, echipate cu Autopilot, sistem informatic si electronic de sprijin la condus.

In cadrul unei "examinari preliminare", NHTSA "va analiza conceptia si functionarea sistemelor de pilotare automata utilizate in momentul accidentului". Agentia precizeaza ca deschiderea acestei anchete preliminare "nu ar trebui interpretata ca insemnand ca serviciul de cercetare a defectiunilor apreciaza ca exista sau nu un defect la vehiculul examinat".

"Este important sa se stie ca decizia NHTSA este doar un examen preliminar pentru a stabili daca sistemul a functionat bine, conform asteptarilor", a afirmat si Tesla, care a semnalat "tragicul" accident agentiei. Este primul accident mortal pe cei circa 200 de milioane de kilometri parcursi de vehicule echipate cu sistem Autopilot, sustine Tesla.

Dincolo de firma californiana, ancheta NHTSA nu prieste dezvoltarii masinilor autonome, considerate viitorul pe termen mediu in domeniul auto, incheie AFP.