Monedele virtuale se tranzacţionează descentralizat, pe o serie de burse şi entităţi similare, consecinţa fiind că nu avem un nivel unic de preţ, ci un set de preţuri, în general destul de apropiate. Pe bursele principale, însă, la 1 decembrie cotaţia bitcoin (BTC) s-a apropiat de 20.000 de dolari. Deşi a depăşit nivelul vârfului istoric anterior, nu a reuşit totuşi să spargă pragul rotund menţionat. Într-o lună noiembrie foarte bună pentru acţiuni, monedele virtuale au primit votul de încredere al participanţilor la pieţe: BTC a avansat cu peste 38% (cotaţia de 18.950 dolari/unitate la momentul redactării) pe Bitstamp, ETH (Ethereum) cu 51% (nivel de 596 dolari la momentul redactării) iar XRP (Ripple) cu un spectaculos 161% (0,623 dolari/unitate la momentul scrierii)”, spune Claudiu Cazacu, analist XTB România.

El afirmă că între argumentele care au susţinut ascensiunea se regăsesc sentimentul instituţional redat în culori mai calde, un apetit speculativ mai ridicat, anunţuri referitoare la unele proiecte şi chiar şi modificări în Administraţia SUA, după alegeri.

”La o privire mai atentă, putem vorbi despre un catalizator important, deschiderea arătată pentru acceptarea monedelor virtuale de către Paypal, procesator de plăţi utilizat de o reţea largă de comercianţi. Un fond focalizat pe bitcoin al Fidelity, gigant în industria de administrare de active din SUA, fusese deja din această toamnă văzut de unii observatori ca un alt vot de încredere. Pentru Ripple, un puternic impuls a venit dinspre raportul OMFIF (think-tank pe probleme de finanţe şi politici monetare la nivel global) care a tratat în termeni favorabili perspectivele monedei pentru a fi utilizată în transferuri interbancare transnaţionale. Pe un teren fertil optimismului a venit şi anunţul organismului care dezvoltă XRP privind intenţia de a promova moneda în piaţa tranzacţiilor de produse derivate, cu volume de ordinul trilioanelor de dolari. Pentru Ethereum, speranţele se leagă de sistemul 2.0, care ţinteşte un nivel de scalabilitate şi eficienţă care să concureze cu infrastructura de plăţi tradiţională, iar un prim pas a fost realizat deja”, adaugă el.

O variabilă esenţială este, pe lângă toate acestea, interesul publicului, arată analistul.

Pe termen lung, digitalizarea şi nevoia de active alternative ar putea susţine apetitul pentru monedele virtuale, cu atât mai mult cu cât progresele anunţate şi parţial implementate măresc eficienţa operaţională a acestora. Utilitatea ca mijloc de transfer al valorii începe să fie conştientizată la scară mai largă, însă rămân multe semne serioase de întrebare. Unele ţin de volatilitatea foarte ridicată, care influenţează masiv utilitatea pe termen scurt a monedelor ca păstrătoare de valoare, altele de utilizarea cu scop de evitare a unor reguli sau legi. Imensa necunoscută este cadrul viitor de reglementare. În condiţiile reglementării favorabile, evitând ipoteza interdicţiei, totuşi, beneficiile acestui nou tip de active ar putea depăşi, în ochii multor participanţi, dezavantajele”, consideră analistul.

Deşi departe de nivelurile din 2017, volumul căutărilor ”bitcoin” pe Google s-a dublat faţă de luna trecută, şi este la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, mai spune Cazacu.

Se poate vorbi, în aceste condiţii, de o nouă bulă speculativă de proporţii pe monedele virtuale? Dacă privim cele trei monede majore, din perspectiva capitalizării, numai bitcoin a atins noi recorduri. Ethereum este la aproximativ 43% din valoarea de vârf, pentru Ripple situaţia fiind şi mai 'serioasă': 23% din valoarea recordului de la începutul anului 2018. Acele valori, însă, au fost rezultatul unor mişcări de amploare istorică, într-o perioadă foarte scurtă, deci, în sine, nu putem considera monedele virtuale 'ieftine' doar pentru că sunt mult sub reperele de vârf”, mai spune analistul.

În opinia sa, mişcările ascendente puternice au nevoie, în general, de un timp de ”aşezare”, de relativă stabilizare, dând timp participanţilor să se alinieze cu noile cotaţii.

Cu mai mult de 15 ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. Cu birouri în peste 10 ţări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania şi Franţa, XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorităţi de supraveghere din lume incluzând FCA şi KNF.