Analistii avertizeaza: preturile ridicate la alimente nu sunt un fenomen temporar!
Cresterea recenta a preturilor la alimente si petrol nu este temporara, deoarece nu are o natura speculativa, iar guvernele si populatia ar trebui sa se pregateasca de inrautatirea situatiei, potrivit unei analize AFP, citate de Mediafax.
Desi pare similar cu avansul accelerat al cotatiilor marfurilor din 2007-2008, actualul trend ascendent al preturilor la alimente si petrol nu are radacini in zona speculei si nu se va termina intr-o prabusire puternica a preturilor, asa cum s-a intamplat acum doi ani, scrie Mediafax.
Cererea tot mai mare din tarile emergente, unde populatia mananca mai mult si mai bine, alaturi de fenomenele meteorologice nefavorabile agriculturii care se manifesta tot mai des si de dobanzile scazute creeaza o "furtuna perfecta" care propulseaza preturile la marfuri, agricole si industriale, la noi maxime.
Cotatiile cresc, de multe ori cu procentaje de doua cifre, la toate sortimentele de marfuri, de la porumb si grau la bumbac, cauciuc si petrol. "Situatia era foarte diferita in 2008 (...) Ceea ce se intampla acum este mult mai generalizat", spune Chris Delgado, specialist pe agricultura la Banca Mondiala.
Problema creeaza tensiuni in intreaga lume, nu numai in Orientul Mijlociu.
In Indonezia, guvernul a suspendat accizele pe importurile de alimente cheie dupa ce inflatia a ajuns in ianuarie la 7%.
In Bolivia, zaharul este distribuit in ratii dupa o crestere de 64% a pretului.
Organizatia pentru Hrana si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite a anuntat joi ca preturile alimentelor au atins in ianuarie noi maxime record si a avertizat ca ar putea sa apara probleme politice.
"Nu numai ca exista un risc, dar au avut loc deja revolte in unele parti ale lumii din cauza cresterii preturilor la hrana", a aratat seful OHA, Jacques Diouf.
Iar situatia nu este pe cale sa se amelioreze, spun expertii.
"Cred ca preturile marfurilor vor continua sa creasca. Este interesant ca si marfurile care nu se tranzactioneaza intens se scumpesc. Asta ne arata ca trendul este bazat pe fundamente si nu pe specula", comenteaza economistul sef al bancii Standard Chartered, Gerard Lyons.
Cresterea din 2008 a afectat doar cateva marfuri agricole si petrolul si a fost determinata in mare parte de specula si de decizii politice care au determinat unele guverne sa-si faca rezerve.
De aceasta data insa problema este cererea tot mai mare din lumea emergenta, din tari precum China, India, Rusia si Brazilia, situatie care face improbabila inversarea trendului.