Ambasada SUA din Berna a fost nevoita sa aloce resurse suplimentare pentru a face fata cererilor numeroase de renuntare la pasaport din partea cetatenilor americani care locuiesc in Elvetia. 

Statele Unite este singurul membru al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care isi taxeaza cetatenii indiferent de tara de rezidenta. 

SUA sunt, din 2008, intr-o campanie de cautare a evazionistilor care se feresc de taxe ascunzand veniturile in conturi financiare straine, inclusiv in Elvetia. Efortul de combatere a evaziunii fiscale face parte din strategia Washingtonului de a reduce deficitul bugetar si de a aseza datoria de stat pe o panta descendenta, sustenabila.  In acest context, bancile elvetiene si germane au inceput sa ocoleasca americanii, iar legislatia SUA a fost modificata si impune acum declaratii de venit si de avere mai detaliate.  Astfel, tot mai multi dintre cei 6 milioane de americani care traiesc in strainatate au inceput sa fie descurajati de costul atasat cetateniei SUA. 

"A inceput cu consecintele scandalului de la UBS, iar bancile non-americane considera ca a devenit prea riscant sa aiba relatii cu clienti americani care traiesc in strainatate. Situatia se va accentua, deoarece noua legislatie va cere bancilor sa actioneze impotriva clientilor suspectati de evaziune. Unii dintre acestia vor face declaratii voluntare de avere inainte de a renunta la cetatenie", comenteaza un avocat american din Zurich. 

In Elvetia, americanii se simt cel mai mult in vizorul autoritatilor dupa scandalul de evaziune fiscala de la banca UBS. SUA ancheteaza, pe langa UBS, alte 11 companii de servicii financiare din Elvetia, pe care le suspecteaza ca au facilitat evaziunea fiscala, potrivit Camerei de Comert Elvetiano-Americane din Zurich.